Protest građana u Loznici zbog Rio Tinta, otkazana Skupština grada: Srbija se brani u Jadru!

Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2021, 10:27

Protest građana u Loznici zbog Rio Tinta, otkazana Skupština grada: Srbija se brani u Jadru!

Odbornici u skupštini opštine Loznica trebalo je danas da razmatraju potpise 5.400 građana iz Gornjih Nedeljica i Loznice, koji traže da se obustavi štetan projekat iskopavanja jadarita od strane kompanije Rio Rinto i da se iz Prostornog plana tog grada izuzme Prostorni plan posebne namene rudnika Jadarit.
Do toga ipak nije došlo jer je sednica Skupštine sinoć otkazana. Ispred zgrade Skupštine okupilo se više stotina građana. Oni pozivaju gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da im se obrti i uzvikuju: Vidoje, lopove!
Udruženje “Ne damo Jadar” saopštilo je da će protestovati ispred zgrade Skupštine grada svaki dan dok se tražena sednica ne održi.
Kako javlja naša reporterka sa lica mesta, blokirana je i ulica koja vodi do Skupštine. Građanima koji su se uputili u Loznicu ne dozvoljavaju da uđu u grad.
Okupljeni od vlasti traže momentalno stavljanje van snage Zakona o referendumu i eksproprijaciji i povlačanje Rio Tinta iz prostornog plana Loznice.
Foto: Luftika Foto: Luftika Na protestu su prisutni i Boško Obradović iz Dveri, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Miroslav Mijatović iz Podrinjskog Anti-Korupcijskog Tima (PAKT) i profesorka Dragana Đorđević.
Foto: Luftika – Naš izvestilac koji je trebao da prisustvuje sednici i koji obrazlaže podnetu inicijativu kao prvu tačku dnevnog reda, dobio je večeras poziv iz opštine telefonom da se sednica otkazuje. Na njegovo insistiranje da mu se pismeno potvrdi odluka o odlaganju, rekli su mu da to ne mogu – kaže za Luftiku Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.
Foto: Luftika Foto: Luftika Isti poziv, kako kaže Kokanović, dobili su svi opozicioni odbornici.
– Očekujemo da se obrate gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Knezevic i da obrazlože zašto je skupština otkazana – kaže Kokanović.
Foto: Luftika Foto: Luftika Govoreći o uticaju rudnika na životnu sredinu profesorka Dragana Đorđević ih je uporedila sa živim ranama na koži.
– Nema rudnika litijuma u svetu koji nije uništio vodotokove i okolnu zemlju. Rudnici su kao žive rane na koži. Kada se otvori, vekovima zagađuje. U nedostatku ideja i znanja naša vlast je odlučila da rasprodaje zemlju stranim kompanijama. Oni su odlučili da od naše zemlje naprave toksično gradilište, da nas pretvore u deponiju otpada. Da nam dovuku najprljavije tehnologije sveta koje su nam od vazduha napravile gasnu komoru. Prostorni plan koji su letos napravili uključuje 40 novih rudnika u Srbiji. Kažu da je vaša zemlja neplodna i da nije šteta otvoriti rudnik, a onda letos kažu voda je pocrvenela jer se pojavila bakterija koja se pojavluje samo tamo gde ima bujne poljoprivrede. Ne smemo dozvoli da se taj rudnik otvori. Ako se bude otvorio nema više povratka – rekla je okupljenima profesorka Đorđević.
Foto: Luftika Učiteljica iz Gornjih Nedeljica Marijana Petković pozvala je još jednom patrijarha srpskog Porfirija da stane uz svoj narod.
– Samo je crkva u Nedeljicama zaključana. Nađite mi mesto u Srbiji gde je bogomolja zaključana. Mi nemamo pravo na tradiciju. Neka nam se oglase iz Centra za kulturu grada Loznice i neka nam kažu šta se dešava sa lokalitetom Paulje, starim tri hiljade godina sa starim bronzanim iskopanima koje smo kao meštani pronalizili.
Ona dodaje da Rio Tinto nije mario za Aboridžine u Australij, pa da tako neće mariti ni za narod u Srbiji.
– Narod u Nedeljicama se više ne boji za žive, boji se za mrtve. Sada je mrtvima bolje nego živima. Da li tako treba da žive naša deca?! Zapamtite, crkveni kompleks je šest hektara, crkva je stara 300 godina, 2006. smo bili ponos SPC, a sada neće da se oglase. Sami smo sve napravili da bi nam sad sve uzeli Zakonima o referendumu i eksproprijaciji.
Akademik Nenad Kostić je poručio da Jadar zna za jadac.
– Za Loznicu me vežu uspomene moga oca. Zaustavimo Rio Tinto – to znači crvena reka. Zaustavite ga da opet bude čista reka. Neće biti dovoljna sva voda iz Save da opere svu kiselinu koja će ostati nakon njihovog rudarenja.
Luftika Miroslav Mijatović iz Podrinjskog Anti-Korupcijskog Tima (PAKT) kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući sinoć na televiziji Pink izneo niz neistina.
– Kaže Vučić da ne postoji studija izvodljivosti. Pa mi smo tu studiju imali pre šest meseci. Studija izvodljivosti je kompromitovan dokument koji je neko od njegovih saradnika poslao nama. Znači nema više kontrolu ni nad svojim ljudima. Mi ćemo imati koristi od tog rudnika onoliko koliko je imaju afričke države u kojima kopaju dijamante – ništa! Ja vas molim da širite ovu priču i slažem se sa ovim ljudima da se Srbija brani u Jadru. Oni ovde planiraju hemijsko postrojenje, zato prave puteve, zato prave pruge, zato nam se smeju u lice. Ne može da se vrši eksproprijacija za svetske trovače koji su došli nas da truju, ne damo!
Profesorka Biološkog fakulteta Ljiljana Tomović kaže da pola Srbija neće imati pijaću vodu,
– Imate 145 zaštićenih vrsta biljaka i životinja na ovom područjuz. U studiji Biološkog fakulteta nađena je jedna vrsta biljaka koje ima samo ovde. Pola Srbije neće imati gde da pije vodu. Pa gde ćete? U inostranstvo? pa mi smo u opasnosti da postanemo kolonija, ljudi.
Foto: Luftika Foto: Luftika Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar” je na kraju protestu pozdravio gradske čelnike i pozvao ih da još jednom objasne zašto je sednica otkazana.
– Svaki dan nas je sve više, a vas je sve manje i manje. Zapetljavajte se u svoje kučine. Sramota je da ignorišete skoro 6.000 ljudi koji su dali svoj potpis da se Prostorni plan posebne namene izbriše iz Prostornog plana Loznice. A od predsednika Srbije zahtevamo da povuče ova dva sramna zakona. Ako to ne može da reši, neka da ostavku! I neka se raspita ko je u Šapcu naredio povlačanje policije i pustio batinaše među goloruki narod. I pozdrav za Crnoga. U jednoj državi kada se naredi povlačenje vojske i policije to je kapitulacija! On je završio svoju karijeru. Njegova vlast pada u Loznici, u Nedeljicama i u Jadru.
Učesnici protesta koji je sinoć održan u Beogradu takođe su pozvali građane da se pridruže sutrašnjem skupu ispred Skupštine grada Loznica.
https://media.publit.io/file/Dogadjaji/loznica.mp4
https://media.publit.io/file/loznica-3.mp4
https://media.publit.io/file/Dogadjaji/loznica-2.mp4
Mnogi su se okliznuli na Drini, proklizaće i ovaj režim zajedno sa Rio Tintom

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest građana u Loznici, traže da se izuzme projekat rudnika litijuma

Izvor: RTS, 29.Nov.2021

U Loznici je održan protest građana protiv najavljene izgradnje rudnika litijuma u tom kraju, ali i protiv novih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Građani Loznice prikupili su potpise za inicijativu da se iz Prostornog plana grada izuzme Projekat Jadar. Tim povodom za danas je bila zakazana...

Nastavak na RTS...

VIDEO: U toku protest ispred Skupštine Loznice, nejasno da li je sednica o Jadru odložena ili ne

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2021

Ispred Skupštine grada Loznice održava se protest građana koji su došli jer je bilo najavljeno da će odbornici govoriti o projektu iskopavanja jadarita od strane kompanije Rio Tinto.

Nastavak na Radio 021...

Skupština Loznice do kraja decembra bi trebalo da razmatra narodnu inicijativu

Izvor: Danas, 29.Nov.2021

Skupština grada Loznica trebalo bi najkasnije do kraja decembra da stavi na dnevni red narodnu inicijativu koju je udruženje „Ne damo Jadar“ podnelo Skupštini 1. novembra, rekli su Danasu opozicioni odbornici iz Loznice.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.