Proslava nacionalnog praznika Rusina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava nacionalnog praznika Rusina

NOVI SAD - U subotu, 17. januara u Ruskom Krsturu će se održati centralna proslava nacionalnog praznika Rusina. Programom svečane akademije obuhvaćene su i rusinske narodne i svečane pesme, izabrani stihovi pesnika Mihajla Kovača, Đure Papharhaja i Mihala Ramača, interpretatori umetničke muzike, nacionalni orkestar i gosti iz Hrvatske i Slovačke.

Očekuje se dolazak predstavnika državnih organa Republike Srbije i Autonomne Pokrajine vojvodine, lokalnih samouprava, društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija, crkvenih velikodostojnika i rusinskih organizacija i društava.

U okviru proslave biće otvorena izložba radova mladih likovnih stvaralaca.

Danas se u okviru kulturno-umetničkim društvima i lokalnim samoupravama gde žive Rusini održavaju prigodne svečanosti. U svim grkokatoločkim crkvama u nedelju će se služiti prigodne liturgije, a u ponedeljak će nastava u kolama početi časovima istorije Rusina.

Nacionalni praznik Rusina ustanovljen je na osnovu istorijskog datuma 17. januara 1751. godine, kada je administrator komorskih poseda Bačke Ferenc Josif de Redl službeno potpisao i dao Mihalu Munkaču iz sela Červenovo u Županiji Bereg ugovor o naseljavanju 200 porodica Rusina grkokatolika iz Zakarpatske oblasti Ukrajine u Krstur.

Proslava nacionalnog praznika Rusina održana je prvi put prošle godine u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.