Izvor: Radio 021, 25.Jul.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečna plata u Novom Sadu oko 515 evra

Prosečna zarada u Novom Sadu, kao i u celoj Vojvodini, porasla je za hiljadu i po do dve hiljade dinara za mesec dana.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku za maj, Novosađani su tokom tog meseca u proseku zarađivali 61.298 dinara neto ili 84.557 dinara bruto.

U Vojvodini je prosečna zarada za maj iznosila 52.525 dinara neto ili 72.631 dinar bruto. 

Novosađani nisu imali najviše zarade tog meseca, kako su do sada navikli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Pretekli su ih stanovnici Vršca, gde je prosečna neto plata u maju bila 61.921 dinar.

Najmanje plate u Vojvodini imali su zaposleni u Baču - 42.728 dinara neto.

Nakon izmena Statuta grada i ukidanja opština Novi Sad i Petrovaradin, sada se prikazuje samo prosečna zarada za celu teritoriju Grada Novog Sada, a ne i odvojeno za dve opštine.

Zarade u javnom sektoru bile su oko 76.000 u javnim državnim preduzećima, dok su zaposleni u sektoru zdravstva zarađivali oko 56.000 dinara. U obrazovanju i kulturi su plate bile oko 58.000 dinara.

Kako je poznato, prosečna plata nije realan pokazatelj zarada radnika u Srbiji. Najrealniji iznos zarade predstavlja medijalna zarada - iznos do kog zaradi polovina zaposlenih građana. Ovaj iznos je u maju bio 42.319 dinara neto ili 58.319 dinara bruto.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.