Izvor: Radio 021, 25.Jan.2021, 14:10

Prosečna plata 520 evra, realna plata 400 evra

Novosađani imaju ubedljivo najviše plate u Vojvodini i oko 24.000 dinara veće u odnosu na najslabije opštine u Pokrajini.

Jaz između jače i slabije plaćenih opština u Vojvodini izražen je već nekoliko godina, a postaje sve veći. Pritom je prosečna plata u Srbiji u novembru, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, 60.926 dinara neto, dok je prosečna plata u Vojvodini 57.962 dinara neto.

Zaposleni u Novom Sadu imaju prosečnu platu u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 69.238 dinara bez poreza i doprinosa i to je daleko najviša prosečna plata u Vojvodini.

Najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 45.566 dinara neto.

Kad je reč o platama po različitim delatnostima i kod različitih poslodavaca, zaposleni u državnom sektoru tradicionalno imaju enormne plate u odnosu na zaposlene kod privatnika. Ali, prema poslednjim podacima RZS za novembra, postoje i značajne razlike u državnom sektoru - dok je u državnim preduzećima prosečna zarada 78.952 dinara neto, u prosveti i oblasti kulture su plate u proseku 64.007 dinara neto, što je značajna razlika.

Najviše zarađuju programeri, čije prosečne plate u Srbiji iznose 161.677 dinara neto, slede plate u vazduhopolovstvu (152.909 dinara neto), kao i u duvanskoj industriji (111.242 dinara neto).

Ono što je najbitnije u celoj priči činjenica da prosečna plata ne oslikava realno stanje u Srbiji. Zbog toga je bitno spomenuti i obračun medijalne zarade - to je iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji. Ta suma je tek nešto veća od plate u baču i iznosi 46.861 dinara bez poreza i doprinosa.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novosađani imaju veće plate od republičkog proseka, u novembru zaradili skoro 70.000 dinara

Izvor: NoviSad.com, 25.Jan.2021

Novosađani su u novembru imali za čak 9.000 dinara veću prosečnu platu od republičkog proseka. Naime, prosečna plata u Srbiji u novembru, prema poslednjim..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.