Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice

Francuska policija pronašla je zlatni kovčeg koji sadrži srce Ane od Bretanje, francuske kraljice koja je umrla pre više od 500 godina.

Relikt iz 16. veka s kraljevskim srcem ukraden je prošle nedelje, zajedno s drugim predmetima iz muzeja u Nantu. Policija je strahovala da će zlatni kovčeg biti rastavljen kako bi se zlato moglo prodati.

Policija je uhapsila dvojicu muškaraca koji su ih u subotu odveli do mesta gde su zakopali kovčeg, u gradu  na zapadu Francuske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kovčeg je težak 500 grama, s natpisom na starofrancuskom.

Kraljica Ana je bila jedina žena koja je dvaput krunisana u Francuskoj. Imala je reputaciju jedne od najbogatijih žena u Evropi i bila je verena sa mladim engleskim princom Edvardom. Međutim, princ je nestao kao mladić, zajedno sa svojim bratom Ričardom. Za njihovu smrt uglavnom je bio optuživan njihov ujak, kralj Ričard III.

Ana se potom udala za francuskog kralja Šarla VIII 1491, a nakon njegove smrti za njegovog naslednika Luja XII 1498.

Autor: Index.hr

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2018, 09:50

Francuska policija vratila kovčežić sa balzamovanim delom tela koji je nestao prošle nedelje iz muzeja u gradu Sent Nazeru FRANCUSKA policija pronašla je ukradeno balsamovano srce francuske kraljice Ane od Bretanje u gradu Sent Nazeru na zapadu zemlje. Srce se i dalje nalazilo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.