Izvor: Politika, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni nestali novosadski blizanci

Sedmogodišnji dečaci iz Novog Sada pronađeni su kako lutaju ulicama Beograda, a tek sledi odluka gde će se vratiti

Novi Sad – Kako je juče za "Politiku" izjavio portparol Policijske uprave u Novom Sadu Stevan Krstić, sedmogodišnji blizanci I. Š. i N. Š., obojica iz Novog Sada, čiji je nestanak prijavljen 26. jula, pronađeni su intenzivnom akcijom i saradnjom pripadnika policijskih uprava u Novom Sadu i Beogradu.

Njih su pet dana ranije pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je nestanak zvanično prijavio njihov deda Milan Šajin iz Novog Sada, pronašli pripadnici beogradske policije kako besciljno lutaju glavnim gradom i predali ih nadležnoj ustanovi socijalne zaštite u Beogradu. Tu se još i nalaze, dok nadležni organ starateljstva u Novom Sadu ne nađe rešenje za njihov dalji smeštaj.

Nestanak sedmogodišnjih blizanaca Ivice i Nina Šajina dogodio se pod još nerasvetljenim okolnostima, mada je policija saopštila novinarima da je utvrdila da ih je jedan ovdašnji taksista, pre nego što im se izgubio trag, dovezao do kuće gde žive (prigradsko naselje Veliki Rit) u nameri da ih preda

starateljima. Međutim, prema policijskom saopštenju, deca su to kategorički odbila, ne želeći da se vrate kući.

S obzirom na to da je istraga još u toku, za sada nema racionalnog objašnjenja kako su deca, dok je policija u više gradova intenzivno tragala za njima, već bila zbrinuta u nadležnoj ustanovi, a da to niko nije znao. Veruje se, međutim, da oni sami namerno nisu hteli da kažu ime i mesto boravišta kako se ne bi ponovo vratili kući.

Zato u Policijskoj upravi u Novom Sadu ističu da je pored okolnosti u vezi sa nestankom mališana, istraga usmerena i na utvrđivanje razloga zbog kojih deca nisu želela da budu vraćena starateljima.

U Sigurnoj kući u Novom Sadu njena upravnica Milica Čamangos rekla nam je da se radi o socijalno ugroženoj porodici, a da je majka blizance napustila čim su se rodili, raskinuvši i brak sa njihovim ocem Željkom posle čega se odselila odavde. Ivica i Nino živeli su do sada sa ocem Željkom koji je sa drugom ženom u međuvremenu dobio još dvoje dece. Međutim, pošto im je maćeha krhkog zdravlja, a otac uglavnom na radu u Paraćinu, oni su skoro celu prošlu godinu proveli u novosadskoj Sigurnoj kući.

U ovoj ustanovi nam je rečeno da ako ne bude nađeno drugo rešenje za mališane, Ivica i Nino će se, po svoj prilici, ponovo vratiti u Sigurnu kuću gde imaju znatno bolje i sigurnije uslove za razvoj.

S. Živković

[objavljeno: 29.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.