Izvor: Radio 021, 02.Mar.2020, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni leševi šakala i orlova otrovanih zabranjenim materijama

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa inspekcijom i policijom pronašao je na području Novog Kneževca leševe sedam šakala, dva orla mišara, jednog orla belorepana i jedne svrake za koje se veruje da su otrovani karbofuranom.

Na osnovu informacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 23. februara pronađen je jedan leš odraslog orla belorepana i jedan leš šakala koji je ležao šest metara udaljen od belorepana. Na lešu šakala, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bio otvoren, videlo se da je deo bio pojeden.

U pristustvu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i novokneževačke policije izvršen je uviđaj, a leševi su nakon toga odneseni u Naučni institut za

veterinarstvo "Novi Sad" na toksikološku analizu.

Dana 26. februara širi teren na kome su leševi pronađeni detaljno je pretražen uz pomoć psa posebno obučenog za otkrivanje leševa i ostataka pesticida koji radi u okviru Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i projekta PANNONSTEPPES LIFE.

"Tokom te pretrage na njemu su pronađeni leševi čak čest šakala, jednog mišara i svrake i jednog mišara, u lokalnom kanalu i jaruzi. Preliminarni rezultati analize leša šakala ukazuju da je on uginuo kao posledica trovanja karbofuranom. U toku su toksikološke analize leša belorepana, mišara, svrake i još dva leša šakala", saopštavaju iz Pokrajinskog zavoda.

U Zavodu ukazuju na veoma opasnu situaciju u kojoj je zabranjenom materijom otrovan veliki broj divljih životinja.

"Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje. Zavod očekuje da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će tokom nje biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu", navodi se u saopštenju Zavoda.

U Zavodu napominju da su pred sezonu prolećnih poljoprivrednih radova na crnom tržištu ponovo postale dostupne zabranjene materije koje sadrže aktivnu supstancu karbofuran. Veoma je važno da se ovakvi preparati, koji se prodaju pod trgovačkim nazivima "Furadan", "Ufuran", "Carbomax" i sličnim, a koji su nekada služili za tretiranje semena pre setve protiv insekata, sistematskim akcijama sprečavanja njihove prodaje učine nedostupnim, zaključuju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sistematsko trovanje šakala pokosilo strogo zaštićene vrste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2020

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je da preliminarni rezultati analize pronađenog leša šakala ukazuju da je otrovan karbofuranom, a da su u toku toksikološke analize leša belorepana, mišara, svrake i još dva leša šakala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.