Izvor: Radio 021, 11.Jan.2020, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u polaganju male mature, ukida se kombinovani test

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Večernje novosti.

U pripremi je novi model male mature, prema kojem bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.

"Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju", naveo je Šarčević.

Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.

"Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi", rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bez promena na maloj maturi za sadasnje osmake

Izvor: Danas, 11.Jan.2020

Učenici koji su sada osmi razred na maloj maturi će, kao i do sada, polagati tri testa - iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.