Projekcija dokumentarne emisije o Marku Čelebonoviću u četvrtak u Beljanskom

Izvor: Radio 021, 08.Maj.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija dokumentarne emisije o Marku Čelebonoviću u četvrtak u Beljanskom

Dokumentarna emisija "Marko Čelebonović" biće prikazana u četvrtak, 10. maja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

U pitanju je deo pratećeg programa izložbe "Pasteli Marka Čelebonovića".

Scenario: Nada Ristić,

Režija: Arsa Milošević,

Proizvodnja Radio-televizije Beograd

"Realizovano u vreme održavanja velike retrospektivne izložbe Marka Čelebonovića (Beograd, 22. novembar 1902 – Sen Trope, 23. jul 1986) u Galeriji SANU >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 1977. godine, ovo polučasovno ostvarenje je dragoceno pre svega zbog toga što u njemu sâm umetnik govori o svom životu i stvaralaštvu. Nastala u Beogradu i Sen Tropeu, dva mesta koja su suštinski obeležila njegovo postojanje, emisija uz prateće arhivske sekvence, pruža slikovit uvid u intimno okruženje Čelebonovića. Kroz svojevrsnu ispovest o okolnostima, uticajima i prijateljima koji su ga oblikovali, dobija se prilika da se neposredno sagleda stvaralački put umetnika", navode u Beljanskom.

Program će početi u 19 časova.

O izložbi:

Autori izložbe: Aleksandra Tomić, Milica Orlović Čobanov

Izborom od 23 dela prikazan je ne samo deo jednog od najvećih opusa pastela u srpskoj modernoj umetnosti, nego i pravac u kome Marko Čelebonović kao slikar intimističke poetike postaje bliži problemima realizacije slike i njene simbolike. Osim pastela, postavka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog obuhvata i porodične fotografije umetnika koje se ovom prilikom prvi put prezentuju javnosti. Bogat prateći program izložbe uključiće tumačenja postavke, projekcije filmova, promociju nove monografije o umetniku u izdanju Galerije RIMA iz Kragujevca, kao i radionice za decu, a najširoj publici izložba će se približiti i tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.