Izvor: RTS, 14.Dec.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašen Statut Vojvodine

Skupština Vojvodine sa 86 glasova za i tri protiv proglasila najviši pravni akt Pokrajine - Statut Vojvodine. Sednici nisu prisustvovali poslanici naprednjaka i radikala. Statut čuva integritet Srbije, poručio Bojan Pajtić.

Poslanici Skupštine Vojvodine na svečanoj sednici u Novom Sadu je proglasili Statut Vojvodine, tačno 14 meseci od usvajanja Predloga statuta Vojvodine.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke i potpredsednik Skupštine Vojvodine Igor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mirović izjavio je da poslanici te partije nisu prisustvovali proglašenju Statuta Vojvodine, jer se protive njegovoj sadržini.

"SNS se zalaže za autonomiju u okviru Ustava, a ne za autonomiju jedne oligarhije, koja će na račun građana krojiti našu sudbinu", rekao je novinarima.

Mirović je uoči početka svečane sednice parlamenta rekao da Statut Vojvodine neće doneti bolji život njenim građanima, već samo dodatne troškove.

Predsednik Pokrajinskog odbora i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine Borko Ilić izjavio je uoči sednice da je došao "crni dan za srpsku državu".

"Ovo je crni dan za državu Srbiju, ali i crni dan za građane Vojvodine, koji će od sada morati da plaćaju dve vlade, duple ministre i dvostruku administraciju", rekao je Ilić.

"Stvoriće se jedna nova partijska vrhuška slična onoj u Beogradu, koja će početi da se se naglo bogati, dok će obični građani biti sve siromašniji", rekao je Ilić.

Borko Ilić je uveren da se novim Statutom Vojvodine, protiv kojeg su poslanici te stranke danas i glasali, stvaraju uslovi za konfederalizaciju Srbije, a posledice bi mogle da bude slične onima nakon donošenja Ustava Jugoslavije 1974. godine.

Za svečano proglašenje Statuta glasalo je 86 poslanika vladajuće koalicije, dok su protiv glasala trojica poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske napredne stranke, a za Statut su rekli da je separatistički akt koji vodi razbijanju Srbije.

Nakon početka zasedanja, sednicu su napustili i poslanici radikala zato što nije bila predviđena rasprava.

Dokument je potpisao predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši. 

Svečano proglašenje je bila i jedina tačka dnevnog reda 17. sednice pokrajinskog parlamenta, na kojoj su govorili samo predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Pajtić: Statut čuva integritet Srbije

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se Statutom Vojvodine čuva integritet Srbije. "Centralizam je odavno prevaziđen i u protekloj deceniji nam ništa dobro nije doneo", rekao je Pajtić.

"Mnogo je reči izgovoreno u proteklih 13 meseci, a ja bih voleo da zapamtimo samo četiri: razvoj, integritet, mera i odgovornost", istakao je Bojan Pajtić.

"Dokument koji danas proglašavamo služi razvoju Vojvodine, čuva integritet države Srbije, mera je našeg međusobnog poverenja u državi i simbol odgovornosti za državu i drugačije neće biti. Dosta smo merili reči, hajde da merimo rezultate", poručio je Pajtić.

Egereši je rekao da Statut Vojvodine služi na dobrobit građana Pokrajine i cele Srbije.

Šandor Egereši je ocenio da je proglašeni Statut "okvir za konkretne sadržaje autonomije" koja bez tih sadržaja sama po sebi ne znači ništa.

"Statut je model ne samo za Srbiju nego i za Evropu u unapređenju prava građana Vojvodine, nihovog boljeg standarda, a sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti predstavlja preduslov ekonomskog razvoja", naveo je Egereši.

Egereši je rekao da Statut predstavlja pobedu demokratije i potvrdu evropskog puta Srbije.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je najavio i skoro donošenja Zakona o svojini i zakona o finansiranju Pokrajine.

Bez prisustva državnih zvaničnika

Iako je poziv da prisustvuju svečanom proglašenju Statuta upućen predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović, niko od njih nije prisustvovao sednici.

Đukić-Dejanović je uputila telegram podrške Skupštini Vojvodine, u kojem je navela da nije došla na zasedanje popkrajinskog parlamenta jer je na dnevnom redu Skupštine Srbije Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, zbog čega je neophodno njeno prisustvo.

"Nadam se da će dosledna primena Statuta Vojvodine dati mogućnost regionalizaciji, decentralizaciji i razvoju pokrajine i samim tim i Srbije", navela je predsednica parlamenta u telegramu.

Skupština Srbije 30. novembra 2009. godine dala je saglasnost na Predlog Statuta koji je Skupština Vojvodine utvrdila još 14. oktobra 2008. godine.

Statut Vojvodine stupa na snagu po objavljivanju u Službenom listu Vojvodine, nakon čega će biti zakazano novo zasedanje Skupštine Vojvodine na kojoj će biti doneta i odluka o sprovođenju Statuta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.