Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produktna berza: Cena pšenice zabrinjavajuća

NOVI SAD - Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je iznosio 2.148 tona, što je za 29,05 odsto manje nego prošle sedmice, saopštila je ta berza.

Finansijska vrednost ugovorenih kupoprodajnih aranžmana bila je 26,05 miliona dinara, odnosno 19,05 procenata manje nego u prethodnoj nedelji.

Pšenicom se nije trgovalo, a prema procenama sa Produktne berze glavni razlog je odluka Republičke direkcije za robne rezerve da odobri pozajmicu izvoznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 100.000 tona, čime je smanjena redovna komercijalna tražnja.

Istovremeno, cena pšenice postaje "toliko neinteresantna za prodavce da je to, pre svega u svetlu predstojeće žetve nove pšenice, postalo zabrinjavajuće", navode sa novosadske berze i dodaju da se cena pšenice u ponudi potpuno približila ceni kukuruza.

Izvoz kukuruza, od oko 150.000 tona mesečno, uticao je da cena te žitarice i dalje raste.

Prosečna cena trgovanja ove nedelje iznosila je 9,78 dinara po kilogramu i bila je veća za 9,03 odsto od proseka cene iz prethodne nedelje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.