Izvor: Radio 021, 26.Feb.2020, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja Komercijalne banke jača poziciju NLB banke u regionu

Prodaja Komercijalne banke a.d. Beograd slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB), za koju mediji navode da je "gotova stvar", značajno će ojačati ulogu NLB banke u regionu, objavljeno je u analizi na portalu bankar.rs.

Za NLB banku njen prvi čovek Blaž Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije.

Kupovinom nešto više od 83 odsto akcija beogradske Komercijalne banke, NLB banka na ovaj način potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svoje namere za dalju regionalnu ekspanziju, o kojoj je i neskriveno govorila.

Ne samo da će NLB ojačati svoje pozicije u Srbiji, gde je Komercijalna banka treća banka po snazi, nego će proširiti uticaj u regionu budući da će u paketu preuzeti i podružnice srpske banke u drugim zemljama, pre svega u Crnoj Gori i BiH.

Na tržištu Srbije NLB banka ima svoju podružnicu - NLB Beograd, koja spada u red manjih banaka.

Činjenica da je znatno više ponudila novca za Komercijalnu banku od drugih kandidata, očito govori da je NLB banka imala jaku želju da zgrabi priliku koja joj se pružila kroz privatizaciju Komercijalne banke, navodi se u analizi.

Slovenačka NLB banka kupuje Komercijalnu banku u jako dobrom stanju, zbog čega mnogi u Srbiji žale što će preći u strane ruke (poput guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, koja je više puta isticala stav protiv ove privatizacije).

Inače, Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u zemlji, i zapošljava oko 2.700 radnika.

Kupovinom Komercijalne banke NLB će ući u trku za vodeće mesto na tržištu Srbije, gde su po tržišnom udelu najveće banke Banka Inteza i Unikredit Bank Srbija.

Prema pisanju medija, očekuje se da u narednih nekoliko dana Vlada Srbije prihvati ovaj dogovor, pa se uskoro očejkuje i potpisivanje ugovora o prodaji. Mediji spekulišu da će Komercijalna banka biti prodata po ceni od 450 do 500 miliona evra.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.