Prljave javne nabavke Čistoće

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljave javne nabavke "Čistoće"

JKP "Čistoća" u velikom broju postupaka javnih nabavki krši zakon, pokazala je kontrola Državne revizorske institucije.

Prema izveštaju revizora, "Čistoća" je tokom 2014. godine realizovala tendere u vrednosti od 420 miliona dinara, pri čemu su za nabavke u vrednosti od oko 190 miliona dinara ustanovljeni propusti. Revizor konkretno navodi da je deo nabavki obavljen bez javnog poziva, a deo tako da diskriminiše ostale ponuđače, jer se uslovi tako postavljaju da samo određeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponuđači dobiju posao.

Tako se, na primer, navodi slučaj pružanja advokatskih usluga gde je posao dodeljen kancelariji Milić u vrednosti od 5,1 milion dinara, a onda je još dodatno isplaćeno 7,9 miliona bez postupka nabavke za pružanje advokatskih usluga. Inače, "Čistoća" je i u 2015. nastavila sa diskriminatorskim uslovima u postupku izbora advokata, jer im je ove godine Republička komisija za zaštitu prava ponuđača poništila tender iz istog razloga koji revizor navodi u izveštaju.

U nalazu DRI se navodi da su zbog diskriminatorskih uslova sporne nabavke za žice, gas u bocama, dezinsekciju i drugo, ali i auto delova. Ovaj slučaj nabavki je posebno izdvojen jer se tako u uslovima traži da su ponuđači na udaljenosti od pet kilometara od preduzeća. Posao isporuke delova vredan 56 miliona dinara je tako dodeljen firmama "Rapidex trade" i "Auto-promet", pri čemu revizor konstatuje da su ove dve firme dobile i dodatnih skoro 12 miliona dinara za delove bez postupaka javne nabavke.

Tokom revizije, kontrolom je ustanovljen još jedan sumnjiv postupak nabavke, ali iz 2012. godine kada je umesto jedne nabavke napravljeno osam malih nabavki i tako kupljena linija za separaciju otpada u vrednosti od 23,2 miliona dinara, koja, kako je ustanovljeno, i danas ne funkcioniše nego se nalazi u magacinu.

Broj radnika varira od 576 do 663

DRI je kontrolišući poslovanje "Čistoće" za 2014. godinu konstatovala da je u ovom preduzeću te godine prosečan broj zaposlenih bio 634, odnosno manje nego 2013. godine kada ih je bilo 663. Tu je napomenuto da se broj radnika mesečno kretao od 576 do 663, a da je tokom godine 12 radnika otišlo u penziju, a 56 kao tehnološki višak čije otpremnine su u visini od 44,6 miliona dinara isplaćene iz budžeta grada.

Revizor je napomenuo da "Čistoća" preko Omladinske zadruge "Sloga" mesečno angažuje od 153 do 178 osoba kao dodatnu radnu snagu, odnosno čak 296 ljudi je angažovano za obavljanje poslova iznošenja smeća, sortiranja otpada, čišćenja ulica i pomoćnih poslova. Od angažovanih lica, njih 172 je angažovano na poslovima koji su trajali duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, što nije u skladu sa zakonom.

"Čistoća" protiv "Informatike"

Poseban segment revizije rada "Čistoće" su mnogobrojni sudski sporovi koje ovo preduzeće ima, a među kojima se kao najazanimljivije izdvaja tužba protiv JKP "Informatika". Naime, DRI navodi da je "Čistoća" 22. februara 2015. godine podnela tužbu protiv "Informatike" radi isplate naknade štete i neosnovanog bogaćenja u iznosu od 368,3 miliona dinara. Prema nalazima revizora, "Informatika" je dostavila Privrednom sudu odgovar na tužbu, za  koju smatraju da je neosnovana i tu navela da je na osnovu objedinjene naplate "Čistoći" uplatila više sredstava nego što je trebalo, i to u iznosu od 12.527 hiljada dinara.

"Čistoća" je "Informatiku" prvenstveno tužila jer smatra da joj se ne prebacuju sva sredstva na osnovu naplate usluga odnošenja smeća i da "Informatika" zadržava više novca, a DRI u posebnoj napomeni navodi da je potrebno  detaljnije normativno urediti poslovne odnose između ova dva javna preduzeća, kako bi JKP "Čistoći" bilo omogućeno svakodnevno praćenje fakturisanja i naplata potraživanja od građana, za izvršene usluge odnošenja smeća, kao i u obračun i naplatu kamata zbog kašnjenja u plaćanju usluga Preduzeću.

Za ujede pasa "Čistoća" za pet godina platila preko 520 miliona dinara

DRI navodi da je "Čistoća" u toku 2014. godine podnela 622 tužbe protiv preduzeća, ustanova i preduzetnika za neizmirene obaveze. Dugovi prema "Čistoći" iznose 173 miliona dinara, od toga najviše Spens od 26,2 miliona i to za period od 2012 do 2014. godine.

S druge strane, "Čistoća" ima velike sudske troškove na osnovu tužbi koje podnose građani. Ovo preduzeće je na kraju 2014. godine bila tužena u 611 slučajeva.

Ono što je posebno problematično je što "Čistoća" masovno gubi te sporove, pa od troškova izgubljenih sporova, koji u 2014. godini iznose 232 miliona dinara, vrednost sporova zbog ujeda pasa "lutalica" iznose 172 miliona dinara.

DRI posebno navodi da je tako 31.decembra prošle godine "Čistoća" tužena strana u 611 slučajeva, a ukupna vrednost sporova približno iznosi 163.191.000 miliona, a odnose se na sporove po sledećem osnovu: ujedi pasa lutalica 475 slučajeva u vrednosti od 112.879.000 dinara, padovi građana zbog neočišćenih ulica 67 slučajeva u vrednosti od 20.543.000, radni sporovi 35 slučajeva u vrednosti od 20.268.000 dinara i ostali sporovi 34  slučaja u vrednosti od 9.501.000 dinara.

Revizor je konstatovao i da se ovi troškovi iz godine u godinu povećavaju, pa je tako za period od 2010. do 2014. za ujede pasa plaćeno 540 miliona dinara.

Državni revizor navodi da će ove tužbe i dalje opterećivati poslovanje preduzeća, ali da se očekuje i smanjenje jer je taj posao u međuvremenu prebačen u nadležnost drugog javnog preduzeća.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.