Privedeno sedmoro osumnjičenih zbog pretnji Brankici Stanković

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 08.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeno sedmoro osumnjičenih zbog pretnji Brankici Stanković

Uhapšen je samo manji broj onih koji su „sinhronizovano” upućivali pretnje i pogrde autorki emisije B92 „Insajder”, a akcija se nastavlja

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinarke Televizije B92 Brankice Stanković, brzom i sinhronizovanom akcijom više policijskih uprava širom Srbije privedeno je sedam osoba, od kojih su tri maloletne, potvrdio je juče Ivica Dačić, ministar policije.

Beogradska uprava policije je, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u saradnji sa policijom iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Pančeva i Kraljeva privela Vladimira Samardžića (25), iz Novog Sada, Mlađena Bogdanovića (26), iz Pančeva, Petra Bažalca (18), iz Vrnjačke Banje, Stefana Hadži Antonovića (22), iz Beograda, zatim D. B. (16), R. M. (17) i A. D. (15).

Vladimiru Samardžiću je dežurni istražni sudija u Novom Sadu odredio pritvor do mesec dana, a policijska mera zadržavanja do 48 sati određena je Bogdanoviću i Hadži Antonoviću, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni istražnim sudijama u svom gradu. Svima su, kao osumnjičenima, privremeno zaplenjeni kompjuteri da bi se utvrdilo kome su i na koji način do sada slali preteće poruke elektronskim putem. Od sedmorice privedenih, troje je maloletnika tako da su oni posle saslušanja pušteni kućama do poziva sudija za maloletnike koji su nadležni za njihov uzrast. Rečeno je njima i njihovim roditeljima da ne napuštaju mesto prebivališta.

Inače, članovi ove grupe povezani su putem Interneta i foruma za razmenu mišljenja, kao što je na primer Fejsbuk, i dogovarali su se o pretnjama i akciji „elektronskim putem”. To je samo je deo „ekipe” koja je sinhronizovano uputila pretnje Brankici Stanković, ali i onima koji na istim forumima brane nju „kao borca za istinu”.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja rad na identifikaciji drugih osoba za koje se sumnja da su izvršile navedeno krivično delo”, rekao je ministar policije. Protiv ostalih osoba biće podnet izveštaj nadležnim tužilaštvima, rekao je Dačić Tanjugu u telefonskoj izjavi iz Kine.

Narednih dana, kako saznajemo iz policije, biće još hapšenja zbog sličnih pretnji novinarki Stanković.

O. M.

[objavljeno: 09/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.