Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priveden rušitelj zida u Novom Sadu

Novi Sad -- Policija privela 54-godišnjeg Stjepana R. iz Bukovca zbog sumnje da je porušio deo zida na Petrovaradinskoj tvrđavi.

On je, kako se pretpostavlja, 15. novembra uveče svojim rovokopačem srušio oko 200 metara zida na delu zvanom "Gornja tvrđava", nanevši veliku štetu tom istorijskom i kulturnom spomeniku. Razlozi zbog čega je to uradio još nisu saopšteni, a javnost je posebno zainteresovana za eventualna imena nalogodavaca.

Zid ispred ateljea na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tvrđavi uklonjen je filmskom brzinom, a da o tome, kako kažu, ništa nisu znali zakupac tog dela Tvrđave Ratko Butorović, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za izgradnju grada, pa ni gradonačelnica Maja Gojković.

Novosadski biznismen Butorović, poznat i kao Bata Kan-Kan, koji je na 30 godina zakupio pravo korišćenja ugostiteljskih objekata na Tvrđavi pod uslovom da ih potpuno renovira, obećao je da će odmah dati nalog da se napavi nova ograda, privremena ili trajna, kako ne bi došlo do nesreće na neobezbeđenom prostoru.

Tokom adaptacije dva restorana i hotela "Leopold" govorilo se da bi pomenuti zid od cigle, izgrađen 1954. godine, trebalo ukloniti i postaviti ogradu od kovanog gvožđa kakva je bila kroz istoriju. Odluka o tome, međutim, nikada nije doneta.

Inače, potporni zid ispred ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, u dužini od 100 metara, srušen je u noći između četvrtka i petka prošle nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.