Izvor: Luftika.rs, 23.Feb.2021, 16:33

Prirodnjački muzej u Beogradu nakon 125 godina prestaje da postoji kao samostalna institucija

Prirodnjački muzej u Beogradu, vlastima je iz potpuno nejasnih razloga zasmetao kao samostalna kulturna ustanova, pa su rešili da ga preinače u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode. Punih 125 godina ovaj Muzej bio je od neizmernog značaja za nauku, obrazovanje, kulturu, prirodu i istoriju, a čini se da više to nije.
Prirodnjački muzej kao samostalna nacionalna institucija kulture, nauke i prosvete postoji još od 1895. godine. Na njegovu inicijativu, 1948. godine biva >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << osnovan Zavod za zaštitu prirode Srbije – kojem sada žele da ga pripoje.
Pokušaji uspostavljanja kontakta od strane Prirodnjačkog muzeja radi dobijanja odgovora na pitanje „Zašto jedna od pet prvoosnovanih institucija kulture gubi status samostalnosti?“ ostali su bezuspešni, jer se nadležni Ministarstva kulture nisu odazvali pozivima na razgovor.
Prirodnjački muzej vodi se kao samostalna institucija u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, Zakonu o muzejskoj delatnosti, Zakonu o zaštiti prirode i mnogim drugim dokumentima, što govori da je odluka o gubljenju statusa samostalnosti doneta iznenada, bez prethodnih zakonskih priprema.
Pored neizmernog značaja za nauku, obrazovanje, kulturu, prirodu i istoriju, Prirodnjački muzej u Beogradu dobitnik je brojnih nagrada.
Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih institucija kulture i jedini muzej prirodnjačkog tipa u Srbiji. Osnovan je pod nazivom Jestastvenički muzej srpske zemlje 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije. Prve zbirke, koje potiču iz prve polovine XIX veka, prikupljane su i čuvane najpre u Liceju, a zatim u Jestastveničkom kabinetu Velike škole pod rukovodstvom Josifa Pančića, prvog srpskog botaničara i upravnika Liceja. Njegovu ideju o osnivanju muzeja ostvarili su njegovi sledbenici, među kojima su mnoga značajna imena tog doba. Prva stalna izložba Muzeja svečano je otvorena 7. septembra 1904. godine, na dan stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata mnoge zbirke su oštećene ili uništene, a nakon Drugog svetskog rata muzej se oporavlja i nastavlja svoju delatnost. Neposredno nakon rata Muzej ima značajnu ulogu u pokretanju zaštite prirode u Srbiji.
U Prirodnjačkom muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka minerala, stena, botaničkih i zooloških predmeta, po čemu je muzej posebno značajan. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni u Svetu.
Postavlja se pitanje – čiji je cilj ruiniranje kulturnog nasleđa. Prvo gondola, zatim Rajićeva, pa sada i Prirodnjački muzej. Ovde se nalazi link peticije upućene ministarki kulture Maji Gojković pod nazivom Sačuvajmo Prirodnjački muzej. 
Gojka Rončevića i danas progone jezive scene iz logora: Tamo su živi zavideli mrtvima

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.