Izvor: Radio 021, 27.Apr.2021, 14:07

Priprema se rebalans budžeta: Gradonačelnik najavio na šta će se trošiti novac

Dok je vlast, uz najavu rebalansa i novih investicija, na Skupštini grada usvojila izveštaj o budžetu za prošlu godinu, opozicija je ocenila da je nastavljena praksa visokih subvencija javnim preduzećima i manjak kapitalnih investicija.

Dnevni red je imao samo 11 tačaka i praktično jedini razlog za polemiku bio je završni račun grada. Kako smo već pisali, grad je 2020. godinu završio sa suficitom većim od 3,9 milijardi dinara.

U tabori opozocionih Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stranke Srbije i Srpske radikalne stranke naveli su da izveštaj pokazuje da je vlast i u prošloj godini nastavila da izdvaja milijarde dinara za subvencije javnim preduzećima, a da je kapitalnih ulaganja malo. Prema podacima iz budžeta, za kapitalna ulaganja je izdvojeno osam milijardi dinara, dok je za tekuća davanja dato više od 21 milijarde dinara.

Nasuprot tome, vlast smatra da su 2020. ostvareni fantastični rezultati uprkos epidemije, te da je prošla godina bila rekorda, jer su ostvareni veći prihodi nego ranije. Gradonačelnik Miloš Vučević ukazao je na to da se već u aprilu usvaja završni račun za prethodnu godinu, što ranije nije bio slučaj.

Govoreći o daljim planovima, odnosno o preraspodeli preostalih 2,1 milijarde suficita, Vučević je najavio rebalans budžeta u drugoj polovini maja. Kako je dodao, novac će biti izdvojen za radove u Medicinskoj školi "7. april", OŠ "Vasa Stajić", dodatne troškove za radove u Gimnaziji "Isidora Sekulić" i OŠ "Ivan Gundulić". Takođe, planirano je da se deo novca izdvoji i za radove na gradnji bazena u Futogu i za natkrivanje bazena na Sajmištu.

"Radićemo veliki sportski centar u Futogu, bazenski kompleks pored sportske hale. Predviđeno je da se sagrade olimpijski bazen sa malim bazenom. Takođe, izdvojiće se i novac za zatvaranje otvorenog baezna na Sajmištu kako bi mogao da se koristi tokom jeseni i zime", naveo je Vučević.

Prema gradonačelnikovima rečima, deo novca iz rebalansa će biti preusmeren za pomoć Spensu i Gradskoj saobraćajnoj preduzeću, koji su i dalje u teškoj situaciji zbog epidemije korona virusa. Deo novca će biti namenjen ulaganjima u putnu privredu, odnosno za neke od projekata koje treba da predloži Uprava za građevinskog zemljište i investicije.

Novac će biti namenjen i za povećanje izdvajanja za subvencije za privatne vrtiće kako bi još dece moglo da bude upisano, oko 50 miliona dinara biće namenjeno za solidarnu pomoć zaposlenima u Radnosnom detinjstvu, 100 miliona za dodatna socijalna izdvajanja, poput personalnih asistenata, 200 miliona biće opredeljeno poslove u vezi sa projektom Evropske prestonice kulture naredne godine, a novca će biti i za projekat proširenja gerontološkog centra u Futogu.

Na osam miliona dinara za subvencije za kupovinu bicikala, biće opredeljeno dodatnih 10 miliona dinara, o čemu je 021.rs već pisao na OVOM LINKU. Takođe, sredstva će biti opredeljena i za uređenje Begečke jame.

Gradonačelnik je najavio mogućnost još novih izdvajanja, jer rebalans budžeta tek treba da bude završen, a uz to na račun grada tek treba da "legne" više od 900 miliona dinara od zemljišta prodatog japanskog fabrici Nidek. Vučević je već najavio i mogućnost tehničkog rebalansa u septembra, navodeći da se prvi rebalans radi već u maju kako bi se pre leta pokrenuli tenderi i kako bi se što pre počelo sa radovima.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.