Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinudne mere u Metals banci

BEOGRAD - Narodna banke Srbije uvela je prinudne mere u novosadsku Metals banku, potvrdio je juče guverner Radovan Jelašić, ali nije nije hteo da govori o razlozima za ovaj potez, navodeći da će banka o tome obavestiti javnost. „Spremni smo da pomognemo bankama, ali to ima i svoju cenu“, rekao je on. Prema njegovim rečima, uvođenje prinudnih mera neće ugroziti klijente banke.

Narodna banka je u petak, 17. oktobra saopštila da je utvrdila nepravilnosti u poslovanju Metals banke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zbog čega je došlo do usporavanja platnog prometa. NBS je nakon toga preduzela „preventivne, korektivne aktivnosti radi otklanjanja nepravilnosti u poslovanju“.

Metals banka objavila je juče da je u toj banci uvedena prinuda uprava i da su za prinudne upravnike imenovani Srđan Petrović i Đorđe Jevtić. U saopštenju objavljenom na sajtu Beogradske berze, navodi se da je NBS spremna da podrži Metals banku zbog toga što ima visoku adekvatnost kapitala. „Spremnost deponenata i akcionara da pruže finansijsku podršku banci, kao i nova uprava koja će voditi poslovanje, garantuju buduće nesmetano funkcionisanje i poslovanje“, navodi se u saopštenju prinudnog upravnika. To se odrazilo na jučerašnje poslovanje, dodaje se, tako da je platni promet funkcionisao bez zastoja, a do 11,30 sati realizovani su svi zaostali nalozi iz prethodnih dana, prenose agencije.

Akcije Metals banke se od 26. avgusta 2008. nalaze na A listi Beogradske berze. Tada je na primarno tržište uključeno ukupno 341.355 akcija čija je tržišna vrednost bila 10 milijardi dinara, odnosno oko 130 miliona evra. Od prvog dana na A listi do juče vrednost jedne akcije je sa 29.400 dinara pala na 9.184 dinara. Banka je osnovana 1990. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.