Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princeza Haja: Žena vladara Dubaija traži od Britanije da je zaštiti od supruga

Žena vladara Dubaija tražila je od engleskog suda da je zaštiti od supruga navodeći da je u prisilnom braku.

Getty ImagesPrinceza Haja je napustila Dubai ranije ove godine i krije se Londonu

Odbegla supruga vladara Dubaija - jednog od najistaknutijih lidera sa Bliskog Istoka - zatražila je zaštitu od engleskog suda navodeći da je sa suprugom živela u prisilnom braku.

Supruga šeika Muhameda Al Maktuma, princeza Haja Bint Al Husein, treća je članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njegovog dvora koja navodno pokušava da pobegne.

Ranije ovog meseca, mediji su objavili da se princeza Haja krije u Londonu i da strahuje za život.

Sudski proces je započet u utorak u Londonu.

Šta se desilo pred Visokim sudom?

Princeza Haja je tražila starateljstvo nad decom sa kojom je napustila Ujedinjene Arapske Emirate, kao i da sud izrekne mere koje bi je zaštitile od supruga. Ona je navela i da je u prisilnom braku.

Detalji mera koje je princeza zahtevala, još uvek nisu poznati.

Šeik Muhamed je u međuvremenu tražio da se njegova deca vrate u Dubai i takođe zahtevao da sud izrekne zabranu o izveštavanju o detaljima mera - zahtev koji je sudija odbio.

Sudija ser Endru Mekfarlend je istakao da je u „interesu javnosti da razume događaje koji se odvijaju pred sudom".

Ko je princeza Haja?

Princeza rođena u Jordanu je pohađala privatne škole u Britaniji i postala olimpijska takmičarka u jahanju. Ona je i polu sestra trenutnog vladara Jordana, kralja Abdule Drugog.

Udala se za šeika Muhameda 2004. godine, postavši tako njegova šesta „mlada" žena. Sedamdesetogodišnji milijarder navodno ima 23 deteta sa različitim ženama.

Nakon bekstva od supruga, 45-godišnja princeza Haja je tražila azil u Nemačkoj, ali ranije ovog meseca je otkriveno da živi u Londonu u kući vrednoj 85 miliona funti.

Veruje se da princeza Haja namerava da ostane u Britaniji. Ali ukoliko njen suprug bude zahtevao njen povratak u Dubai, britanski lideri imaće glavobolje. Velika Britanija ima bliske odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je princeza pobegla, šeik Muhamed je na Instagram okačio ljutitu pesmu koju je napisao i u kojoj optužuje neimenovanu ženu za izdaju.

Zašto je princeza Haja morala da pobegne?

Izvori bliski princezi navode da je otkrila uznemirujuće detalje o Latifi Muhamed Al Maktum, jedne od šeikovih ćerki, i njenom misterioznom povratku u Dubai prošle godine.

Latifa je pobegla iz Emirata uz pomoć jednog Francuza, ali su ih kod indijske obale presreli naoružani ljudi. Tada je vraćena u Dubai.

U to vreme, princeza Haja je branila reputaciju Dubaija rekavši da je Latifa bila „podložna eksploataciji" i da je „sada bezbedna" u Dubaiju. Advokati za ljudska prava tvrde da je Latifa oteta.

Izvori tvrde da je princeza Haja otkrila nove podatke o slučaju i da je zbog toga bila pod velikim pritiskom šire porodice njenog supruga.

Jula 2000. godine, još jedna od šeikovih ćerki, Šamsa al Maktum koja je tada imala 19 godina, nakratko je pobegla od kuće.

Njeno bekstvo - vožnja Lend Roverom do ivice imanja, zatim napuštanje vozila i provlačenje ispod ograde - završilo je u svim medijima. Navodno je pronađena u Kembridžu godinu dana kasnije i vraćena za Dubai.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.