Prijave se u Temerinu da ne plaćaju namete

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave se u Temerinu da ne plaćaju namete

Novi Sad - Vozači, kada hoće da preregistruju vozilo u novosadskoj policiji, odskora moraju da plate i dodatnih 850 do 155.000 dinara poreza, u zavisnosti od kubikaže motora. Da bi izbegli taj namet, Novosađani se sve češće odlučuju da odu i prijave mesto prebivališta u susednom Temerinu, jer onda ne moraju da plate ni dinara, tvrdi vlasnik jedne od agencija za registraciju vozila u Novom Sadu.

- Došao mi je pre nekoliko dana klijent koji je trebalo da na svoje ime prepiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasništvo putničkog kombija. S obzirom na to da kombi ima više od 2.000 kubika, morao je da plati 37.000 dinara poreza za motorna vozila. Savetovao sam mu da sačeka da registracija istekne ili da promeni mesto prebivališta, i ode u Temerin kako bi izbegao taj previsoki namet države - priča D. S., vlasnik agencije za registraciju vozila, čije je ime poznato redakciji. On navodi da je naplata dodatnog poreza na motorna vozila pri preregistaciji počela da se primenjuje 8. maja, kada su usvojene izmene i dopune Zakona o porezima, te da dobar broj vozača još i nije svestan šta ih je snašlo. Do razlike u naplati između dve policijske uprave, smatra on, došlo je samo zbog različitog tumačenja zakona.

- U izmena i dopunama Zakona lepo piše da ako je lice u toku godine pri registraciji platilo porez na upotrebu motornih vozila, on nije u obavezi da zbog promene registracije ponovo plaća taj isti propisani porez. Treba da ga plati jedino ako menja registarske tablice ili ako mu je registracija istekla. Ali, bez obzira na to što se u zakonu navodi da pri preregistraciji vozila ne treba da se naplaćuje taksa na motorno vozilo, u novosadskom SUP-u to vrlo revnosno čine - ističe on.

On dodaje da se zbog ovih razlika obratio i Ministarstvu finansija, gde mu je u telefonskom razgovoru rečeno da se ovaj porez plaća kod preregistracije samo ako dođe do promene registarskih tablica. Na njegov komentar da se u Novom Sadu ne postupa baš tako, rečeno mu je, kaže, da uputi lični zahtev i da će biti oslobođen plaćanja ovog poreza.

U temerinskoj policiji se ovaj namet ne plaća. Rečeno nam je da znaju da se u Novom Sadu ova stavka naplaćuje, ali da oni nisu dobili nijedno zvanično obaveštenje da treba da postupaju drugačije, tako da i dalje primenjuju dosadašnju praksu.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Siniša Bubnjević kaže da nije upoznat sa ovim "različitim cenovnicima i naplatama poreza" u dve susedne opštine.

- Sigurno je da nije reč ni o kakvoj gradskoj taksi, zbog koje bi preregistracija motornih vozila u Novom Sadu bila skuplja nego u Temerinu. Smatram da je reč o jednom bezobrazluku! Ni u kom slučaju tako nešto ne mogu da podržim - kategoričan je Bubnjević.

On je ogorčen i na znatno više cene registracija automobila i motocikala, jer, kako kaže, pouzdano zna da se taj novac ne sliva u budžet za obnovu puteva.

Načelnik Uprave za upravne poslove SUP-a Novi Sad Radovan Vučurević, jedini ko je mogao da razreši problematiku "dvostrukih aršina", ni nakon nekoliko dana odlaganja, nije mogao da odgovori na pitanje zašto Novosađani pri pregistraciji daju velike svote novca na ime poreza za korišćenje motorna vozila, dok stanovnike susedne opštine to ne staje ni dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.