Presuda pala zbog ćirilice

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda pala zbog ćirilice

NOVI SAD - Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu neformalnom vođi neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću Fireru po tužbi novinara Dinka Gruhonjića, jer nije dobio svu dokumentaciju na ćiriličnom pismu. Kako se navodi u odluci suda u koju je agencija Beta imala uvid, sud je ukinuo presudu i naložio novo suđenje nakon žalbe Davidovića da deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana na latinici. Sud je protumačio da su time >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << povređena Davidovićeva prava jer nisu sva pisana dokumenta na ćiriličnom pismu i zakazao novo suđenje pred Opštinskim sudom u Novom Sadu.

Opštinski sud je juna 2007. godine usvojio tužbeni zahteva Dinka Gruhonjića da su mu napisima u Davidovićevoj knjizi „Nacionalni stroj“ povređeni ugled, čast i prava i odredio da Davidović plati 500.000 dinara i troškove postupka. Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski ocenio je odluku Okružnog suda kao pravni „nonsens“, jer dovodi do zaključka da se srpski jezik ne može pisati latiničnim pismom.

NARAVNO U SRBIJI JE SLUZBENO PISMO CIRILICNO!

STA IMA TU NEOBICNO U HRVATSKOJ NA PRIMER SLUZBENO PISMO JE SAMO LATINICNO!

STA U OVA OBA SLUCAJA IMA NEOBICNO? NISTA!

TAKODJE U MADJARSKOJ JE SLUZBENO PISMO LATINICNO SASVIM JE U REDU I TU

NEMA NISTA NEOBICNO I JEZIK JE SLUZBENI MADJARSKI KO NERAZUME NEKA PLATI

PREVODIOCA!

U IZRAELU JE HEBREJSKI SLUZBENI JEZIK I HEBRESKO PISMO I TU NEMA NISTA NELOGICNO.

DA NIJE BASTA TAKO RAZNOVRSNA I JASNA NEBI BILA TAKO LEPA I ZANIMLJIVA ZATO

UPOZNAVAM NOVE DRZAVE I LJUDE I NJIHOVU KULTURU I SVE TO UVAZAVAN I NISTA NE

NAMECEM U TUDJEM DOMU!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.