Izvor: Radio 021, 18.Feb.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo profesor Slobodan Perović

Redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu akademik Slobodan Perović preminuo je u nedelju u Beogradu u 88. godini.

Matični predmet mu je građansko pravo, posebno obligaciono pravo, a kao dugogodišnji šef Katedre za građansko pravo i predsednik postdiplomskih studija bio je vodeći stručnjak pod čijim su mentorstvom rađene brojne doktorske i magistarske i doktorske disertacije.

Bio je dugogodišnji član i predsednik mnogih univerzitetskih tela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i profesor po pozivu na brojnim pravnim fakultetima u zemljama regiona. Bio je na čelu Udruženja pravnika Jugoslavije, potonjeg Saveza Udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske, osnivač Kopaoničke škole prirodnog prava i predsednik Udruženja Kopaoničke škole prirodnog prava, koja je od 2005. godine pod pokroviteljstvom organizacije UNESCO. Predsednik suda Srbije i Crne Gore bio je do juna 2006. godine od osnivanja Suda (2004) do prestanka Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a biran je jednoglasnom odlukom Skupštine Srbije i Crne Gore.

Perović je bio i na čelu Komisije za izradu Građanskog zakonika Republike Srbije, odlukom Vlade Srbije od novembra 2006. godine, a četiri mandata proveo je kao predsednik izbranog suda - arbitraže Privredne komore Srbije, u četiri mandata. Na polju publicistike bio je angažovan kao član i glavni urednik više pravnih časopisa, komentara zakona, edicija i enciklopedija prava, a od 1980. bio je i glavni urednik časopisa "Pravni život".

Perović je u bogatoj karijeri u četiri mandata bio predsednik Naučnog društva Srbije. Nosilac je brojnih društvenih i stručnih priznanja, inostranih povelja i plaketa - Ordena Karađorđeve zvezde, priznanja pravničkih asocijacija i akademija prava, nosilac je Zlatne plakete Udruženja pravnika Republike Srpske kao i Zlatne povelje Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Član je nekoliko akademija nauka i umetnosti zemalja u regionu, Ruske akademije nauka, a od 2006. godine i Međunarodne akedemije za uporedno pravo, osnovane u Hagu 1924. godine, sada sa sedištem u Parizu.

Autor je više knjiga, udžbenika i monografija, naučnih studija i velikog broja radova publikovanih u domaćim i inostranim izdanjima iz oblasti građanskog prava, komparativnog prava i filozofije prava. Mnoga od tih dela objavljena su na francuskom, nemačkom i engleskom jeziku, kao i na mađarskom, poljskom, ruskom, španskom i kineskom jeziku. Ukupnim naučnim delom u ovim oblastima uticao je na razvoj opšte pravne misli, teorije i prakse evropske pravne civilizacije. Slobodan Perović je svojim ukupnim naučnim, stručnim i moralnim integritetom uticao na razvoj pravne teorije i prakse i po tom osnovu stekao naučni autoritet i ugled u zemlji i inostranstvu.

Rođen je 1932. godine u Prokuplju.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.