Preminuo novosadski novinar Dragiša Stanković

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2018, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo novosadski novinar Dragiša Stanković

Novinar Dragiša Stanković preminuo je u 81. godini u Novom Sadu.

Rođen je u Boru 1938. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u Novi Sad se doselio 1966. godine.

Na Televiziji Novi Sad radio je od njenog pravnog konstituisanja 1971. godine, a u toj medijskoj kući je ostao do 1989. Bio je urednik u Informativnoj redakciji TV NS, potom pomoćnik glavnog urednika, a uoči "jogurt revolucije" izabran je i za glavnog urednika ovog dela vojvođanske radio-difuzne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kuće.

Kako se navodi u Enciklopediji Novog Sada, za vreme Stankovićevog urednikovanja TV dnevnik je proglašen za najbolji u konkurenciji jugoslovenskih dnevnika na Festivalu JRT u Neumu 1988. godine. Iskazao se kao autor mnogobrojnih priloga, emisija, i kao urednik programa zapaženog u javnosti po istraživačkom i kritičnom pristupu temama.

U čistki tokom "antibirokratske revolucije", smenjen je sa svoje funkcije u TV NS. Radio je kao dopisnik RTV Zagreb, "Jutelu", a potom je prešao u beogradsku "Borbu". Nakon režimskog udara na taj list, prelazi sa kolegama u "Našu Borbu", gde je bio urednik u desku sve do nasilnog gašenja ovog lista 1998. godine.

I tokom penzije bio je aktivan, pa je 2002. i 2003. bio predsednik Nadzornog odbora NUNS-a. Posle 5. oktobra 2000. godine, u jednom periodu bio je predsednik Koordinacionog tela RTV NS.

Bio je član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vojvođanskog kluba i Udruženja antifašista Novog Sada.

Ispraćaj Dragiše Stanković održaće se danas, 1. novembra, u 15 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.