Izvor: Radio 021, 07.Apr.2021, 19:00

Preminuo dirigent Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Janoski

Renomirani jugoslovenski i srpski dirigent Miodrag Janoski umro je u utorak u 85. godini.

Rođen 1936. u Velesu, u Severnoj Makedoniji, Miodrag Janoski je 1966. na Muzičkoj akademiji u Beogradu diplomirao violinu, potom kompoziciju i 1973. i dirigovanje. Zvanje magistra stekao je na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Usavršavao se u Sofiji (Bugarska) i Sijeni (Italija).

Karijeru je počeo kao violinista u Beogradskoj filharmoniji, a bio je i član Beogradskog kamernog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ansambla i to i kao violinista, i kao čembalista, i kao asistent dirigenta Antonija Janigra.

Dirigovao je i Makedonskom i Beogradskom filharmonijom, ansamblom skopske Opere, zrenjaninskim Kamernim ansamblom, Orkestrom Sofijskog državnog konzervatorijuma, Novosadskim kamernim orkestrom...

Najznačajniji deo karijere ostvario je na scenama beogradske i novosadske Opere i baleta. Za stalnog dirigenta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (SNP) postavljen je 1974, gde je ostao do 1992. Za to vreme je u dva perioda bio i v.d. direktora Opere i v.d. upravnika SNP.

Pored negovanja standardnog operskog i baletskog repertoara, imao je afinitet i za domaće stvaralaštvo. Njegovo prvo muzičko-scensko ostvarenje bilo je "Jama" Nikole Hercigonje, a poslednje restauracija rukopisa opere "Suton" Stevana Hristića. Dobitnik je Zlatne medalje "Jovan Đorđević" (1987) i Oktobarske nagrade Novog Sada (1990).

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Preminuo dirigent Miodrag Janoski

Izvor: N1 televizija, 07.Apr.2021

Jugoslovenski i srpski dirigent Miodrag Janoski preminuo je u 85. godini, nekadašnji dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta, v.d. direktora Opere i v.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta, saopštilo je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.