Preminuo čovek-drvo

Izvor: Radio 021, 04.Feb.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo čovek-drvo

Indonežanin Dede Kosvara, poznat pod nadimkom Čovek drvo, preminuo je nakon duge borbe s retkom i neizlečivom bolesti.

Četrdesetdvogodišnji Kosvara bolovao je od Levandovski-Luc displazije, koja uzrokuje nekontrolisanu pojavu infekcija i bradavica. Zbog ove bolesti njegovo telo je bilo prekriveno izraslinama koje su trošile energiju i ograničavale pokrete, a težile su skoro šest kilograma.

Dede je na kraju preminuo, a nije ostvario svoju želju za izlečenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i povratkom poslu stolara kojim se nekad bavio. Misteriozno oboljenje koštalo ga je braka, karijere i nezavisnosti. Proseći na ulici, zaposlio se u putujućem cirkusu. Izlagao se pogledima znatiželjnika kao Čovek drvo s Jave.

Taj nadimak je dobio zato što su njegove izrasline ličile na koru drveta, a kao posledica bolesti javili su se i hepatitis i poremećaj jetre. Jedan od lekara prokomentarisao je njegov težak život rečima da je Dede klonuo duhom i da mu je bilo teško zbog svih uvreda sa kojima se suočavao.

Njegova sestra je rekla da Dede pred smrt više nije mogao ni da se samostalno hrani, ali da ipak nikada nije izgubio veru u pronalazak leka.

Prvu operaciju je imao 1996. godine, nakon čega je bio hospitalizovan 16 meseci i potom pušten kući jer lekari nisu znali kako da mu pomognu. Izrasline su mu hirurški odstranjene 2008. godine. Iako se operacija činila uspešnom, one su se, nažalost, opet vratile.

O Dedeovom životu i njegovoj bolesti snimljeno je nekoliko dokumentaraca.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.