Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 20:07

Preminuo Tibor Kiš, dugogodišnji inspicijent Srpskog narodnog pozorišta

Tibor Kiš, inspicijent i organizator predstava Srpskog narodnog pozorišta preminuo je u Novom Sadu, u 74. godini, saopštilo je SNP.

Kiš je rođen je 8. aprila 1947. godine u Novom Sadu. Kao gimnazijalac položio je prijemni ispit za Dramski studio SNP (1964), koji je pohađao samo jednu sezonu; posle odsluženja vojnog roka u JNA zaposlio se u Drami SNP, najpre honorarno, a zatim avgusta 1967. kao stalni inspicijent.

Zbog izrazitog smisla za rad na predstavama i poznavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << scenske tehnologije, od formiranja Dramskog centra SNP radio je kao organizator predstava, a potom ponovo kao inspicijent. U tom svojstvu po potrebi je nastupao i na sceni u manjim ulogama ili kao zamena. Srebrnom medaljom "Jovan Đorđević" nagrađen je 1996. Penzionisan je 31. avgusta 2007. godine.

Uloge: Tudor (Nisam Ajfelova kula), xxx (Selo Sakule, a u Banatu), Kjurio (Bogojavljenska noć), Toni (Pogled s mosta), Marčelo (Kavijar i sočivo), Bikara (Tri musketara), Jedan radnik (Ujka Vanja), Pomoćnik reditelja (Naš grad), Gost trgovac (Revizor), Lokaj, Regrut i Drugi Mađar (Dobri vojnik Švejk), Korektor (Vučjak), Snimatelj (Poseta stare dame).



Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.