Izvor: Radio 021, 10.Avg.2019, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Nikola Tolja Vučinić

U Beogradu je u 85. godini, posle kraće bolesti, preminuo Nikola Tolja Vučinić, istaknuti filmski radnik, dugogodišnji direktor Dunav filma, producent, scenarista i reditelj dokumentarnih filmova.

Rođen je u Podgorici 1934. godine. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je na čelu Dunav filma 70-ih i 80-ih godina, u doba kada su za ovu producentsku kuću dokumentarce režirali Krsto Škanata, Vlatko Gilić, Živko Nikolić, Aleksandar Ilić, Stjepan Zaninović…
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Delima koja su trijumfovala na najznačajnijim svetskim festivalima i bila neprikosnovena u jugoslovenskoj kinematografiji, Dunav film nastavio je pod vođstvom Tolje Vučinića onu istraživačku, inovatorsku misiju koju je u domenu kratkometražnog filma začeo Vicko Raspor.

Tolja Vučinić režirao je dokumentarce "Samoupravljači" (1970, korežija sa Svetozarom Pavlovićem), "Metalci" (1974) i "Zemaljska satelitska stanica Ivanjica – Jugoslavija" (1977). Bio je izvršni producent filma "Sudbine" (u režiji Predraga Golubovića, 1978). Priredio je knjigu "Beogradski krvavi Uskrs 16. i 17. aprila 1944".

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.