Izvor: Radio 021, 22.Nov.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula najstarija kaluđerica na svetu koja je pomagala Jevrejima tokom Holokausta

Poljski crkveni zvaničnici objavili su da je preminula 110-godišnja žena, za koju se veruje da je bila najstarija kaluđerica na svetu i koja je spasavala Jevreje tokom Holokausta.

Otac Pavel Rajtel-Andrianik, portparol Poljske rimokatoličke crkve, u četvrtak je potvrdio je da je sestra Sesilija Roszak preminula prošle sedmice u Dominikanskom samostanu u Krakovu.

On ju je opisao kao "verovatno najstariju kaluđericu na svetu" i kao nekoga ko je imao običaj da kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Život je tako kratak i tako brzo prolazi".

Roszak, koja je rođena 25. marta 1908. godine, u 21. godini došla je u manastir. Tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu, bila je jedna od nekoliko monahinja koje su osnovale novi samostan u litvanskom Vilnjusu, gde su krili Jevreje koji su uspeli da pobegnu iz geta.

Autor: Nezavisne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Preminula poljska časna sestra koja je spasavala Jevreje

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Žena za koju se veruje da je najstarija časna sestra na svetu i koja je spasavala Jevreje tokom holokausta preminula je u 110. godini, saopštili su poljski zvaničnici...Portparol Poljske katoličke crkve Pavel Rajtel-Andrianik potvrdio je da je Sesilija Rožak preminula prošle nedelje u dominikanskom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.