Izvor: Radio 021, 21.Nov.2018, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula glumica Radmila Andrić

U Beogradu je u 85. godini preminula prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić, saopštilo je to pozorište.

Radmila Andrić rođena je u Beogradu 17. jula 1934. godine. Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1965. godine.

Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja (1973), Eliza Dulitl u "Pigmalionu" (1969), Džesika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u "Prljavim rukama" (1966), Zoja u "Zojkinom stanu" (1982), kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama "Pogled s mosta" A. Milera, "Proces" F. Kafke, "Beton i svici" O. Daviča, "Andora" M. Friša, "Bogojavljenska noć" V. Šekspira, "Crnina priliči Elektri" O’Nila.

Brojne uloge ostvarila je na radiju, kao i u televizijskim dramama "Dama s kamelijama" A. Dime, "Tanja" A. Arbuzova, "Meri Rouz" Dž. M. Barija, "Gospođa Deli ima ljubavnika" V. Henlija, "Jelena Gavanski" A. Tišme, "Na rubu pameti" M. Krleže. U televizijskom filmu Bore Draškovića "Žene" tumačila je sve uloge - Rozu Luksemburg, Klaru Cetkin, Aleksandru Kolontaj, Nadeždu Mandeljštam, Lizu Turajevu, Mariju Kiri, Isidoru Sekulić, Simonu Vejl, Margaret Jursenar i Anđelu Dejvis.

Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umetnosti, Radmila Andrić je dobila veliki broj nagrada, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda 1963. godine za ulogu Barbline u "Andori", Nagrada na festivalu Oktobarski dani u Sarajevu za ulogu Doris u predstavi "Dogodine u isto vreme", Sedmojulska nagrada 1990. godine, kao i posebno priznanje Vlade Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2008).

Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969. godine, ulogom u filmu "Moja strana sveta" reditelja Vlatka Filipovića.

Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u sredu, 28. novembra, u 14:30h. Komemoracija će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u podne.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.