Izvor: Glas javnosti, 16.Mar.2010, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera "Čovekove tragedije" u Novosadskom pozorištu

NOVI SAD - U Novosadsoom pozorištu (Ujvideki sinhaz) sutra uveČe æe biti održana premijera predstave "Čovekova tragedija" Čuvenog mađarskog pisca Imrea MadaČa, u režiji Kokana Mladenoviæa, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Delo, koje se smatra mađarskom verzijom Geteovog "Fausta", u originalu ima oko 4.000 stihova, a dramaturg Kata đarmati je, kako je sama istakla, nastojala je tekst osavremeni tako što je stihove pretvorila u kombinaciju živog govora i poezije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

U centru zbivanja drame je "sveto trojstvo" koje Čine Adam, Eva i Lucifer. Adama glumi izuzetni Aron Balaž, Evu fenomenalna Agota Ferenc, a Lucifera u svemu posebna Emina Elor.

Zanimljivo je da đavola (Lucifer) tumaČi jedna žena, po izriČitoj želji reditelja.

Predstava ansambla Novosadskog pozorišta bavi se fenomenom propale demokratije, izneverene revolucije, suvišnog znanja koje ne može da spase svet i religije koja ne nudi izlaz.

"Čovekova tragedija", nezaobilazno delo literature i školskih udžbenika u Mađarskoj, izvedena je na mnogim binama širom Evrope, a jedno pozorište u Budimpešti nosi MadaČovo ime.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.