Premijer Islanda podneo ostavku zbog Panamskih papira

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2016, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Islanda podneo ostavku zbog "Panamskih papira"

Posle intenzivnih pritisaka da odstupi nakon objavljivanja "Panamskih papira", premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podneo je ostavku.

Premijer i ministar finansija Bjarni Benediktson navedeni su u finansijskim dokumentima poznatim kao "Panamski papiri". Prema podacima koji su procurili, Gunlaugson (41) i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor-kopaniju "Vintris Ink." na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine.

Krajem 2009. godine Gunlaugson >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara. Zamera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udeo u vlasništvu holdinga.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od devedesetih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.