Izvor: Radio 021, 21.Okt.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršajne prijave protiv aktivista "Krov nad glavom" u Novom Sadu, članovi postavili zahteve nadležnima

Združena akcija "Krov nad glavom" objavila je otvoreno pismo nadležnim organima, između ostalog i Gradu Novom Sadu, tražeći ispunjenje tri zahteva sa rokom od sedam dana.

Aktivisti koji se angažuju u zaštiti ljudi koje iseljavaju izvršitelji u saradnji s drugim organima poručili su Ministarstvu pravde i Ministarstvu policije, kao i resornom ministru Nebojši Stefanoviću, da su članovi "Krova nad glavom" poslednjih meseci pretrpeli više napada, kako od batinaša, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i od policije.

Sada su, poručuju aktivisti, i sudovi na njih "počeli da vrše organizovan pritisak".

"Podsećamo da su naši članovi, studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, 6. juna između 18:30 i 19:00 časova, ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu mučki napadnuti metalnim šipkama i bokserima od strane dvojice nepoznatih maskiranih napadača. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je nekoliko dana nakon napada izjavio da 'policija ima indicije ko je pretukao studente' i obećao više puta da će se slučaj rešiti u najskorijem roku. Međutim, od tog događaja prošlo je više od četiri meseca, a napadači nisu još uvek privedeni pravdi. Dan nakon prebijanja dvojice naših članova prebijen je i Dejan Bagarić. U tom slučaju izvršioci su priznali krivicu, nagodili se sa sudom i dobili uslovne kazne. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da napadači nisu pronađeni u prvom slučaju, kao ni nalogodavci u oba", podsećaju iz "Krova nad glavom".

Aktivistima je fizičkim nasiljem potom 11. oktobra pretio i kupac doma porodice Risteski, koju su branili, poručivši ranije prebijenim studentima da će ponovo proći s batinama.

Inicijativa otkriva i da su njeni članovi dobili prekršajne prijave zbog toga što su branili od iseljenja porodicu Vajdić na Telepu.

"Tom prilikom su policajci naše članove oborili na zemlju, stavili lisice, a potom su ih bespravno držali sat vremena. Trenutno nam dodatno prete sa novim krivičnim prijavama. Ovakvi napadi na naše članove i našu organizaciju, kao i bilo kakvi novi zakoni i kriminalizacija solidarnosti neće nas sprečiti da se borimo za pravo svakog čoveka da ima krov nad glavom. Uprkos nasilju, pritiscima, pretnjama i sudskim postupcima mi nećemo stati. Ovom prilikom obraćamo se javnosti da, zajedno sa nama, ne dozvoli da nepravda ostane nekažnjena i neprimećena", poručuju aktivisti i naglašavaju da su njihovi zahtevi sledeći:

Da se pronađu i kazne napadači na aktiviste i studente Mihajla Nikolića i Marka Đelevića;Da se pronađe i kazni nalogodavac;Da se kazne policajci koji su učestvovali u upadu u stan porodice Ninić koji su odgovorni za nanošenje teških telesnih povreda Slobodanki Ninić prilikom razvaljivanja vrata.U "Krovu nad glavom" nisu precizirali kakve korake će preduzeti po isteku navedenog roka od sedam dana.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Otvoreno pismo Združene akcije „Krov nad glavom“, povodom napada na njihove članove

Izvor: Danas, 22.Okt.2019, 11:27

Združene akcije „Krov nad glavom“, u otvorenm pismu Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministru Nebojši Stefanoviću i Gradu Novom Sadu navode da su poslednjih nekoliko meseci petrpeli više napada, kako od strane batinaša, tako i od strane policije. Članak Otvoreno pismo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.