Predstavljena knjiga Srbi u Hrvatskoj 1918-1929

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga "Srbi u Hrvatskoj 1918-1929"

NOVI SAD - U sadržajno bogatoj i tematski raznovrsnoj knjizi "Srbi u Hrvatskoj 1918-1929", autor tog dela dr Sofija Božić je pokazala da su Srbi iz Hrvatske bili neprekidno vezani za Srbiju i da im u tom pogledu jugoslovenstvo nije bilo prepreka, izjavio je danas akademik Vasilije Krestić, na promociji knjige u Matici srpskoj.

"O toj činjenici, kako je zaključila Božićeva, morao je da vodi računa i onaj deo srpskog političkog vođstva koji se u drugoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dvadesetih godina prošlog veka pridružio Hrvatima u borbi protiv Beograda", istakao je naš ugledni istoričar i, kako je na početku skupa rekao predsednik Matice srpske Čedomir Popov "najkompetentnija ličnost za istoriju Srba u Hrvatskoj".

Krestić je naglasio da je u knjizi koja spada u red najznačajnijih monografskih dela naše novije istorije, autorka predočila da su stvaranjem Kraljevine SHS 1918. godine Srbi iz Hrvatske ušli u drugačiji period svoje istorije, "stupili u epohu nacionalne demobilizacije i nisu više bili tako dobro organizovani kao u Habzburškoj monarhiji".

Svoj nacionalni identitet "Srbi su bez kompleksa utapali u jugoslovenski, verujući da su zauvek prošla vremena kada je trebalo insistirati na srpstvu", dok je s druge strane u hrvatskoj političkoj i ekonomskoj eliti razvijana ideja o Hrvatskoj kao moćnoj pokrajini s centrom u Zagrebu.

Za razliku od Srba, Hrvati su od samog stvaranja zajedničke države bili homogeni i zbog toga nije moglo biti srpske hegemonije, tako da je opšti zaključak, naveden u knjizi, da su "hrvatske optužbe o srpskoj hegemoniji bile neosnovane", kazao je Krestić.

Profesorka Univerziteta u Beogradu dr Mira Radojević je istakla da su Srbi u Hrvatskoj bili most saradnje, ali često i "dodatni razlog za svađu između Beograda i Zagreba".

U knjizi su podrobno analizirana i česta međusobna razumevanja pa i sukobi unutar srpske nacije, kao i činjenica da su pojedini Srbi u Hrvatskoj u to vreme gledali na Srbiju "očima hrvatske političke elite", rekla je ona i napomenula da to delo možemo shvatiti i kao "veliku nacionalnu provokaciju".

Prof. dr Ljubodrag Dimić je istakao da je autorka ovog dela veoma precizno definisala i složeni pojam Hrvatske sagledavajući je kroz istorijsku perspektivu i "pokazala da strateške granice između Istoka i Zapada nisu samo trajnije, nego i složenije od onih administrativnih, istorijskih i etničkih razgraničenja između Srba i Hrvata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.