Predstavljena cirkularna ekonomija kao razvojna šansa

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena cirkularna ekonomija kao razvojna šansa

U Skupštini Vojvodine danas je održana sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena promociji cirkularne ekonomije, kao novom ekonomskom modelu koji ima za cilj da pospeši privredni razvoj udruživanjem ekonomskih potencijala, uz poštovanje standarda iz oblasti zaštite životne sredine.

Prednosti tranzicije domaće privrede ka ovakvom ekonomskom modelu koji funkcioniše u Skandinaviji, zahteva stvaranje okvira za uvodjenje i primenu takozvanog čistijeg načina proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i prerade, održavanja i prometa proizvoda uz strogu zaštitu životne sredine.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara istakao je da ta organizacija podržava ovakav koncept humane bezbednosti.

- Životna sredina je bezbednosni termin, a resursi nisu bekrajni. Zato se uvodjenjem koncepta cirkularne energije mogu eliminisati potencijalne opasnosti. Poenta je da se sa profitnog modela predje na model samoodrživosti i ponovne upotrebe resursa - rekao je Ujehara.

Predsednica Zelene parlamentarne grupe u Skupštini Vojvodine Branislava Jeftić (Zelena stranka) je kazala da je ta grupa u svom Godišnjim planu zacrtala čitav niz aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i unapredjenje stanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja i to pre svega kroz edukaciju poslanika, ali i drugih donosioca odluka koji dolaze iz različitih lokalnih samouprava i opština.

- Poznato je da je zelena ekonomija budućnost privrednog napretka i samoodrživosti i da donosi veliki broj novih radnih mesta. Predstavljanjem primera dobre prakse bićemo u prilici da vidimo smernice ka uvodjenju i značajnijoj primeni cirkularne ekonomije u našoj nacionalnoj privredi - kazala je Jeftić.

Na današnjoj sednici predstavljena je aktuelna pozicija Srbije u ovoj oblasti, odnosno zakonski okviri, njihovo prilagodjavanje standardima EU, predstavljene su obaveze koje proizilaze iz nove zakonske regulative, strateški ciljevi, izazovi, dosadašnji rezultati, kao i naredni koraci.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Cirkularna ekonomija kao šansa za razvoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2017

U Skupštini Vojvodine danas je održana tematska sednica Zelene parlamentarne grupe posvećena promociji cirkularne ekonomije, kao novom ekonomskom modelu koji ima za cilj da pospeši privredni razvoj udruživanjem ekonomskih potencijala, uz poštovanje standarda iz oblasti zaštite životne sredine...Predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.