Predstavljen kulturni projekat Nova mesta

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen kulturni projekat "Nova mesta"

Projekat "Nova mesta - mikrogranting" Fondacije "Novi Sad 2021" danas je predstavljen na jednoj od tih lokacija, u dvorištu između ulica Branimira Ćosića i Turgenjeve.

Cilj projekta je da se uz male urbane intervencije i inovativne ideje ožive zapušteni prostori u novosadskim kvartovima i kreiraju "Nova mesta" za uživanje Novosađana.

"Nova mesta su tri modela uključivanja građana i stručne javnosti. Postoji jedan model koji će biti vezan za staro jezgro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grada, postoji onaj koji je rađen sa stručnom javnošću odnosno arhitektama, i to je onaj koji je rađen u Sremskim Karlovcima kroz konkurs, ali ono što je nama zaista veoma važno jeste ovaj najmanji model, kako smo ga nazvali 'mikrograntin', u kome građani odnosno udruženja građana sa svojim komšilukom od ideje do realizacije sređuju male urbane celine i na taj način čine da kultura nije samo ono što gledamo i slušamo, već je zapravo ono što čini svakodnevicu, odnosno na čemu mi stalno insistiramo, kultura je način života", rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021".

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglasio je da se realizacija svih ovih aktivnosti desila zahvaljujući saradnji javnih i privatnih sektora, samostalnih umetnika i građana što kao jedna celina čini primer dobre prakse.

"Ja se nadam se da ćemo u narednom periodu imati dosta takvih aktivnosti. Građani su uključeni u procese koji su bitni za razvoj kulture, a ova mesta će služiti i za kvalitetne kulturne programe koje ćemo imati u budućnosti", ocenio je Rožić.

U dvorištu između ulica Branimira Ćosića i Turgenjeve, projekat je predstavljen uz animatorski program za najmlađe građane.

Tokom današnjeg dana održava se nekoliko aktivnosti u "Novim mestima". U Parku među brezama, u dvorištu između ulica Braće Dronjak i Bate Brkića, udruženje "Novo kulturno naselje" predstavlja ideju projekta. Na lokaciji "Bici oaza", na Sunčanom keju kod Rektorata na prvom biciklističkom odmorištu u Novom Sadu realizovanom po projektu udruženja "Eko kurir" okupljaju se biciklisti, dok na uglu Podunavske i ulice Heroja Pinkija na Telepu biciklisti demonstriraju veštine na "Pamptrek poligonu", projektu realizovanom prema predlogu udruženja "Invicta bike".

U okviru ovog projekta, realizovano je 11 "Novih mesta" u Novom Sadu, dok je ostalih sedam u Beočinu, Temerinu i drugim mestima u okolini grada.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novosadski kvartovi oživeli kroz projekat "Nova mesta – mikrogranting"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018

Fondacija "Novi Sad 2021" predstavila je danas četiri lokacije u našem gradu koje su deo projekta "Nova mesta – mikrogranting", pokrenutog u cilju da se uz male urbane intervencije i inovativne ideje ožive zapušteni prostori u novosadskim kvartovima kao i da se kreiraju "nova mesta" za uživanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.