Predstava Volitant  iz Mađarske pobednik festivala Infant

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2018, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava "Volitant" iz Mađarske pobednik festivala Infant

Jednoglasnom odlukom žirija, nagrada za najuspešniju predstavu dodeljena je komadu "Volitant", plesne kompanije "Gobi" iz Mađarske, čime je završen 45. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Žiri je bio u sastavu: Jelena Miović, dramaturg u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vesna Dragojlov, koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti.

Ova predstava, kako je navedeno u obrazloženju žirija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokazala je "čudesne mogućnosti minimalizma u svim pozorišnim segmentima, a samo jedno telo izuzetne Rite Gobi oslobođeno je rodne određenosti".

Druga nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi "Devojčica sa žicama" Slovenskog narodnog gledališča i Moving Music Theatre iz Makedonije.

Za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između područja pozorišta i ostalih umetnosti, treću nagradu podelile su dve predstave - "Pozdravi ga i poljubi mi ga", pozorišne trupe "Artopija" iz Makedonije i "U izgradnji", pozorišne trupe "Davai" iz Izraela.

- Na ovogodišnjem INFANT-u imali smo priliku da vidimo nova kretanja u pozorištu, sa mnogo elemenata originalnosti i inovacija u pozorišnom kontekstu, dobro osmišljenih i režija i tekstova – kazala je u ime žirija Vesna Dragojlov i uputila pohvale selektoru festivala Simonu Grabovcu i njegovim saradnicima u Kulturnom centru Novog Sada.

U čast nagrađenih, izvedena je predstava "Intima" Porodice bistrih potoka iz Srbije.

Ovogodišnji INFANT počeo je 25. juna i publici u Novom Sadu ponudio je 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Uručenjem nagrada svečano zatvoren 45. INFANT

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2018, 08:12

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra, sinoć je završen 45. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT...Jednoglasnom odlukom ovogodišnjeg žirija, u sastavu: Jelena Miović, dramaturg u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.