Izvor: Radio 021, 31.Jan.2020, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik opštine Sremski Karlovci na sudu: Nisam odgovoran, ja samo dajem zeleno svetlo

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković se danas pred Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu izjasnio da nije kriv za nenamensko trošenje budžetskih sredstava sa umišljajem, saznaje 021.

Milenkoviću se stavlja na teret odgovornost za stvaranje, odnosno preuzimanje, obaveze iznad dozvoljene aproprijacije kada je u pitanju javna nabavka "Izvođenje inženjersko-geoloških istraživanja i izrada Elaborata o inženjersko-geološkim i geotehničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uslovima za izradu plana detaljne regulacije (PDR) poteza Rovine sa okruženjem u Sremskim Karlovcima", odnosno ugovor vrednosti 2.764.152 dinara (sa PDV-om) sklopljen sa Institutom za puteve AD Beograd.

Izjašnjavajući se o optužnici Nenad Milenković je naveo da nije odgovoran i da je do zaključenja ugovora došlo na osnovu odluke o budžetu i odluke opštinskog veća.

"Opštinska uprava sadrži razna odeljenja. Ja sam po obrazovanju profesor fizičkog. Nisam pravnik ni ekonomista da bih mogao da poznajem sve. Sve po pitanju pravnih i ekonomskih poslova rade nadležna odeljenja za budžet i finansije. Ja samo dajem zeleno svetlo na osnovu informacija koje dobijem od njih", pravdao se Milenković.

Advokat odbrane naglasio je da osporava umišljaj jer, kako je istakao, predsednik opštine "nije za sebe uzeo korist".

"U momentu zaključenja ugovora nisu prekoračena sredstva. Ugovor čak nije ni izvršen u 2017. godini već su obaveze dospele u 2018. godini. Obaveza isplate nastaje u momentu dospelosti duga, a ne samim zaključenjem ugovora", naveo je branilac i na osnovu toga zatražio ekonomsko-finansijsko veštačenje.

Tužilaštvo je ocenilo da se optužnica ne odnosi na preuzimanje, već na stvaranje obaveze, pa samim tim ne može da se ospori prekoračenje sredstava. Takođe, tužilaštvo se nije izjasnilo o novom dokaznom materijalu (opštinski budžet i tabela aproprijacija), jer, kako je navedeno, nije im uručen dokaz od strane odbrane.

Novo ročište zakazano je za 27. februar.

Predsednik opštine Sremski Karlovci nije želeo da komentariše optužnicu za 021. On nije odgovarao ni na pitanja novinarke da li će, ukoliko on nije odgovoran, neko drugi iz opštine odgovarati za nenamensko trošenje, kako komentariše izveštaj o reviziji u kom suma potrošena nenamenski iznosi oko 30 miliona dinara, a ne dva kao u optužnici, kao ni kako će ishod suđenja uticati na njegovu dalju karijeru kao čelnika Sremskih Karlovaca, budući da se bliže izbori.

Samo je kratko prokomentarisao da nije kriminalac i da sve ovo utiče i na njegov privatni život, uprkos oceni novinarke da je on na javnoj funkciji i da suđenje ima veze sa trošenjem javnog novca, a ne sa njegovim privatnim životom, kao i da, za dve godine, koliko priča o izveštaju DRI i krivičnoj prijavi traje, nikada nije odgovorio na pitanja 021 i dao svoju stranu, iako je, prilikom svakog pisanja 021 o ovoj temi upitan putem zvaničnog mejla,

Podsetimo, Državna revizorska institucija podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Sremski Karlovci Nenada Milenkovića u aprilu 2019. godine, zbog revizije poslovanja opštine 2017. godine, koja je pokazala da je ukupno 31,2 miliona dinara potrošeno mimo zakonskih procedura. Navedeno je da su predsednik Opštine Sremski Karlovci i sekretar Skupštine opštine dobili dodatke za prekovremeni rad, iako su funkcioneri i po zakonu nemaju pravo na taj dodatak. Opširnije o tome u našoj priči OVDE.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predsednik opštine Sremski Karlovci na sudu: Nisam odgovoran, samo dajem zeleno svetlo

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2020

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković se danas pred Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu izjasnio da nije kriv za nenamensko trošenje budžetskih sredstava sa umišljajem, saznaje 021...Milenkoviću se stavlja na teret odgovornost za stvaranje, odnosno preuzimanje,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.