Predložen novi praznik u Crnoj Gori - Dan Njegoša

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložen novi praznik u Crnoj Gori - Dan Njegoša

Opozicioni Demokratski front (DF) predložio je da se u Crnoj Gori uvede novi praznik kulture - "Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša" i proslavlja na datum njegovog rođenja, 13. novembar.

"Njegova dela svrstavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svetu već dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike, dokazuje njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost", piše DF u obrazloženju.

Stranka navodi da Njegoševo delo promoviše "najveće ljudske vrednosti na kojima su izgrađeni savremeni svet i društvo", a to su "sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti".

Navodi se da je zbog veličine lika i dela Petar Drugi Petrović Njegoš "najprepoznatljiviji simbol Crne Gore" i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

Suprotno tome, više bošnjačkih organizacija iz dijaspore je ranije tražilo od crnogorskih vlasti ukidanje Njegoševe nagrade i zabranu i uklanjanje iz obavezne školske lektire Njegoševog "Gorskog vijenaca" i "Peščanika" Danila Kiša, jer je sadržaj tih knjiga "godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima".

Ministarstva obrazovanja i kulture su odbila te zahteve.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.