Predlog Statuta Vojvodine dostavljen Skupštini Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog Statuta Vojvodine dostavljen Skupštini Srbije

NOVI SAD - Predlog Statuta Vojvodine danas je dostavljen na saglasnost Skupštini Srbije, u skladu s Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Stručna služba Skupštine Vojvodine sačinila je otpravak Predloga statuta Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je utvrđen juče na sednici pokrajinske skupštine, navedeno je u saopštenju.

Prema članu 10. Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Srbije, pokrajinska skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u roku od 90 dana od svog konstituisanja treba da usvoji predlog statuta i dostavi ga Skupštini Srbije na davanje saglasnosti i taj rok ističe danas, 15. oktobra.

Mada zakonom nije utvrđen rok u kojem Skupština Srbije treba da se izjasni o najvišem pokrajinskom pravnom aktu, predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši i predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić ranije su izrazili očekivanje da će se to dogoditi što je moguće pre a najkasnije do Nove godine.

Egereši: Građani napravili izbor

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da će se za dve nedelje sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić - Dejanović, da bi se predlog Statuta Vojvodine što pre našao na dnevnom redu republičkog parlamenta radi davanja saglasnosti na taj dokument.

Posle usvajanja najvišeg pravnog akta pokrajine Egereši je novinarima izjavio da su poslanici pokrajinske skupštine, sinoć, usvajanjem statuta ubedljivom većinom "napravili izbor", da je Vojvodina "autonomna pokrajina građanki i građana u sastavu Srbije i sastavni deo jedinstvenog civilizacijskog prostora srednje Evrope".

Naglasivši da je Statut Vojvodine potpuno usklađen sa Ustavom Srbije kao i da je prihvatanje tog dokumenta u pokrajinskoj skupštini "potvrda političke lojalnosti i odgovornosti", on je istakao da je "autonomna Vojvodina stub demokratizacije Srbije i njen oslonac na evropskom putu".

Posle gotovo celodnevne rasprave u kojoj su se poslanici izjašnjavali o više od 150 amandmana opozicije, za predlog Statuta Vojvodine glasalo je 89 poslanika, 21 je bio protiv a uzdržanih nije bilo. Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.