Izvor: Politika, 03.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlagači: Statut obezbeđuje funkcionalnu autonomiju

Juče u pokrajinskom parlamentu, nakon javne rasprave, predstavljen konačni tekst Nacrta statuta APV

Novi Sad – Konačan tekst Predloga statuta Vojvodine predstavljen je juče novinarima, nakon završene javne rasprave.

Dragoslav Petrović, predsednik poslaničke grupe Zajedno za Vojvodinu i ujedno koordinator vladajuće koalicije u pokrajinskom parlamentu, i Tamaš Korhec, pokrajinski sekretar za upravu i propise, nisu se detaljnije bavili sadržinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 135 amandmana, koliko ih je ukupno stiglo tokom javne rasprave, ali su naglasili da je „dobar deo” primedaba koje su izrekli predstavnici opozicije bio „populističke prirode” i da nije imao pravni kontekst.

Naglašeno je, međutim, da je bilo i korisnih sugestija i predloga koji su uneti u tekst koji je juče predstavljen. Precizirano je da je polovina članova dokumenta pretrpelo manje ili značajnije izmene, odnosno da se vodilo računa da statut bude strogo u okvirima Ustava Srbije. Ugrađen je i značajan broj jezičkih promena od kojih većina, istina, nema suštinski, već više politički značaj.

Po oceni „Politike” koja je imala uvid i u Nacrt i u Predlog pokrajinskog statuta, najznačajnija izmena tiče se člana 34. u kome su date nadležnosti Skupštine AP Vojvodine. Iz Nacrta statuta, naime, izbačeni su stavovi koji kažu da Skupština „predlaže kandidata sa teritorije AP Vojvodine za sudiju Visokog saveta sudstva, predlaže kandidata javnog tužioca sa teritorije AP Vojvodine u Državno veće tužilaca, predlaže kandidata sa teritorije AP Vojvodine za sudiju Ustavnog suda”. U konačnoj verziji Predloga statuta ostalo je samo da Skupština, između ostalog, „predlaže mrežu sudova na teritoriji AP Vojvodine”.

Dragoslav Petrović ocenio je da je stavljanjem nacrta statuta na uvid cele javnosti na najtransparentniji način demantovana tvrdnja političkih neistomišljenika da je reč o separatističkom aktu koji priprema AP Vojvodinu za samostalnu državu.

On je podsetio da Skupština AP Vojvodine treba da usvoji ovaj akt na sednici koja će biti zakazana za 14. oktobar (vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu) a da saglasnost na statut, pre njegovog proglašenja u pokrajinskom parlamentu, treba da bude obezbeđena u Narodnoj skupštini Republike Srbije i da bez te saglasnosti statut neće moći da stupi na snagu.

Tamaš Korhec je naglasio da je upravo činjenica što će Skupština Srbije imati „punu kontrolu nad stepenom autonomije pokrajine”, u skladu sa Ustavom republike, najbolji odgovor onima koji optužuju stranke na vlasti za separatizam, mada je skrenuo pažnju da je Vojvodini potrebna znatno šira autonomija od one koju dobija ovim aktom.

– Ipak, mogu oceniti da ovim statutom Vojvodina dobija funkcionalnu autonomiju – rekao je Korhec i najavio da će za sprovođenje statuta biti neophodno na nivou Republike Srbije doneti i prateće zakone kako bi mogao da zaživi u praksi.

S. Ž. – B. B.

-----------------------------------------------------------

Odbijen predlog Nacrta statuta narodnjaka”

Novi Sad – Poslanička grupa DSS–Nova Srbija u Skupštini AP Vojvodine podnela je ovom parlamentu, odnosno njegovom predsedniku i predsednicima poslaničkih grupa svoj predlog Nacrta statuta APV, uz zahtev da uđe u skupštinsku proceduru, obavestio je juče novinare sekretar Skupštine APV Milorad Gašić.

Međutim, predsednik Skupštine Šandor Egereši je obavestio ovu poslaničku grupu da predloženi dokument ne ispunjava uslove za razmatranje na sednici Skupštine, s obzirom na to da „nije podnet od strane ovlašćenog predlagača”.

Prema obrazloženju takvog stava, važećim Statutom APV, u članu 47, propisana je i procedura za njegovu promenu, odnosno da predlog za promenu Statuta mogu podneti 40.000 birača, jedna trećina poslanika ili Izvršno veće.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a poslanička grupa narodnjaka ima pet poslanika.

S. Ž.

[objavljeno: 04/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.