Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje o raciji u južnoj Bačkoj i predstava o Danici Jovanović u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Racija u južnoj Bačkoj 1942." i predstava "Danica, slučaj umetnika" biće organizovani u sredu, 22. januara u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.

Program se organizuje povodom Dana sećanja na žrtve Racije 1942. godine.

Predavač je Dimitrije Mihajlović, kustos - istoričar.

Nakon predavanja, kao omaž svim žrtvama ratova, odigraće se predstava. Autor teksta predstave je Aleksandar Mijalković, režiser Radena Lončar, saradnici đakon Goran Grulović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Maja Bogdanović, dok u predstavi učestvuju učenici OŠ "Braća Grulović" iz Beške.

Danica Jovanović (Beška 1886 - Petrovaradin 1914) je bila slikarka srpskog modernizma čiji blagorodni rad je prekinut već u prvim danima Prvog svetskog rata kada je nakon prekog suda streljana na Petrovaradinskoj tvrđavi sa grupom talaca iz Beške. Bila je jedna od umetnika koji su postali žrtve rata.

S obzirom da su teme nekih njenih radova bila dešavanja iz Balkanskih ratova i da je na jednoj slici motiv srušenog Savskog mosta u Beogradu, naslikan na samom početku rata, veruje se da je upravo to privuklo pažnju okupatorske vojske i policije. O veličini njenog naglo prekinutog slikarskog talenta govori činjenica da se njeni radovi danas nalaze u prestižnim galerijama u našoj zemlji.

Program će početi u podne.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.