Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 14:42

Predavanje "Večita lepota - antički Rim i umetnici" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Večita lepota - antički Rim i umetnici" održaće se u petak, 12. juna u Galeriji Matice srpske.

U pitanju je prateći program izložbe "Inspirisani Italijom".

Predavač će biti prof. dr Saša Brajović, istoričarka umetnosti.

Predavanje će istaći ulogu rimske antičke umetnosti u formiranju vizuelne kulture od ranohrišćanskog i srednjovekovnog doba, preko renesansnog i baroknog perioda, a posebno će naglasiti značaj druge polovine XVIII >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << veka, kada se formira kult antike kao idealne epohe čovečanstva, a njena umetnost uspostavlja kao estetski normativ. Na tom idealu grade se kanonska dela ranog modernog doba koja su bila uporište svim evropskim, pa i srpskim umetnicima tokom kasnijih vremena. Posebna pažnja biće posvećena skulptoru Antoniju Kanovi i izložbi njegovih dela u Muzeju Rima (Antonio Canova. Eterna bellezza). Dočaraće se koncept i atmosfera ove značajne izložbe koja, između ostalog, objašnjava razloge trajne umetničke inspirisanosti Italijom.

Predavanje će početi u 19 časova.

Takođe, u subotu i nedelju, 13. i 14. juna u 13 i 17 časova Milica Milošević i Goran Vujkov, volonteri Galerije Matice srpske, održaće vođenja kroz izložbu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.