Predavanja o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji

Izvor: Novine novosadske, 27.Feb.2013, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanja o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji

Voce i povrcePrvo predavanje u sklopu promocije Akcionog plana razvoja organske i kontrolisane proizvodnje u poljoprivredi na teritoriji Grada Novog Sada za 2013. godinu održano je u Futogu.
Nakon predstavljanja mera u okviru Akcionog plana od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << predstavnika Grada, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta održali su dvočasnovno predavanje na temu organske poljoprivredne proizvodnje pred 30-tak sugrađana, a potom je otvorena kratka diskusija na pomenutu temu.
U naredne tri nedelje biće organizovano još pet predavanja i to: u Kaću 28. februara, u Kovilju 05. marta, u Čeneju 07.marta, Kisaču 12. marta i u Novom Sadu 14. marta.
Cilj predavanja jeste promovisanje organske poljoprivredne proizvodnje i animiranje što većeg broja poljoprivrednih gazdinstava da se uključe u pomenuti Akcioni plan razvoja organske i kontrolisane proizvodnje.
Tokom prethodne dve godine u program podrške Grada organskoj proizvodnji uključeno je deset poljoprivrednih proizvođača, kao i Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga, a obuhvaćeno je ukupno 37,8 ha poljoprivrednog zemljišta.
Ciljevi i zadaci organske poljoprivredne proizvodnje za 2013. godinu su usmereni ka povećanju broja proizvođača uključenih u program, povećanju površina zemljišta pod kontrolisanom i organskom proizvodnjom, uravnoteženoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji.
Organska proizvodnja je proizvodnja poljoprivrednih i drugih proizvoda koja se zasniva na primeni metoda organske proizvodnje u svim fazama proizvodnje, a koja isključuje upotrebu genetički modifikovanih organizama i proizvoda koji se sastoje ili su dobijeni od genetički modifikovanih organizama, kao i upotrebu jonizujućeg zračenja.
To je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.
NNS

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.