Pred Samit otkriveno 10 kilograma eksploziva

Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred Samit otkriveno 10 kilograma eksploziva

Neposredno pre početka Samita šefova centralnoevropskih država, u stanovima Iva Đukanovića (48) u Novom Sadu zaplenjeno je preko 10 kilograma plastičnog eksploziva visoke razorne noći. Đukanović, čija je supruga zaposlena u Izvršnom veću Vojvodine, uhapšen je u ponedeljak uveče, tri dana pre početka Samita koji se održavao u Novom Sadu od 18. do 21. aprila.

Nakon hapšenja, koje se krilo od javnosti, Đukanović je zadržan u pritvoru, a istragom će se ustanoviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegova ukupna kriminalna aktivnost.

Mada se, za sada, ne zna šta je Đukanović planirao s eksplozivom, u policiji tvrde da ovaj incident nije povezan sa Samitom. Vest o zapleni 10 kilograma brizantnog eksploziva mogla je da napravi opštu pometnju među učesnicima i samita i brojnog obezbeđenja, ali i kod građana koji bi se osećali nesigurno u blizini važnih gostiju.

Kako „Blic" saznaje, reč je o visokobrizantnom trotilu, čija je razorna moć pet puta jača od klasičnog plastičnog eksploziva, a zaplenjena količina je dovoljna da raznese u paramparčad novosadski Most slobode. Njegova cena na crnim tržištu se kreće od tri do 5.000 evra po kilogramu.

Visokobrizantni trotil se zbog velike brzine detonacije i razorne moći često naziva i eksploziv za rušenje. Upotrebljava se u građevinarstvu i rudarstvu, a primenu je našao i u vojnoj industriji,.

U Srbiji se proizvodi u „Prvoj iskri", u Bariču, gde je pre tri godine došlo i do eksplozije u pogonu za proizvodnju. Tada su se u širokom prečniku mogli naći komadi zidova, a fabrika je bila sravnjena sa zemljom. Tom prilikom, život su izgubila i tri radnika, a još troje je bilo teško povređeno.

– Đukanović je već tri meseca bio pod prismotrom i odranije je poznat policiji. Pre četiri godine je privođen zbog trgovine eksplozivnim napravama, a njegovo hapšenje je usledilo nakon opsežnog rada pripadnika Ministarstva policije. Čista je slučajnost što je uhapšen u vreme kada je u Novom Sadu organizovan Samit šefova država – kaže izvor „Blica nedelje" iz policije, napominjući da se informacija oko Đukanovićevog hapšenja krila upravo da bi se izbegla panika.

Prema rečima našeg sagovornika iz novosadske policije, Đukanović je eksploziv krio na više lokacija po gradu, odnosno u par iznajmljenih stanova. Pored eksploziva, policija je u stanovima pronašla i naprave za daljinsko aktiviranje. Đukanović je, inače, učesnik ratova na teritoriji bivše Jugoslavije. U Novom Sadu je često povezivan sa kriminalnim miljeom, a među kriminalcima slovi kao dobar poznavalac oružja i eksplozivnih naprava.

– Postoje indicije da je eksploziv koji je nedavno postavljen pod jedan automobil u Vrbasu kupljen upravo od Đukanovića – kaže izvor „Blica" iz policije.

Pomenuta eksplozija dogodila se krajem maja, kada su za sada nepoznate osobe digle u vazduh automobil predsednika opštine Vrbas, dr Željka Vidovića, inače člana Demokratske stranke.

Ivo Đukanović je svojevremeno dovođen u vezu sa pucnjavom u novosadskom lokalu „Cepelin". Novosađani su tada prepričavali da je Đukanovića pretukao i umirio, sada već pokojni, Branislav Lainović.

Tanja Đukanović, supruga osumnjičenog, od dana hapšenja Iva nije viđena na svom radnom mestu.

Ugroženi svi u prečniku od 500 metara

– Da je ova količina trotila eksplodirala u podrumu, ne samo da bi zgrada bila potpuno sravnjena, već bi postojala opasnost i po stanovništvo i objekte koji se nalaze u krugu od pola kilometra jer bi se sve u toj blizini našlo pod udarom manjih ili većih kamenih komada – kaže naš sagovornik, stručnjak za eksplozive koji je hteo da ostane anoniman.

Trotil u blizini Cecine kuće

Kada je beogradska policija u aprilu ove godine pronašla je 15 kilograma eksploziva „trotil" na placu pored kuće pevačice Svetlane–Cece Ražnatović, procenjivalo se da bi ova količina eksploziva mogla da sruši čitav kvart oko stadiona Crvene zvezde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.