Izvor: Luftika.rs, 17.Okt.2021, 17:09

Pravoslavni manastir iz 14. veka izronio iz jezera u Dalmaciji

Jezero Peruća, poput mnogih veštačkih akumulacionih jezera, potopilo je mnoge kuće, dečije radosti i tuge, a za sobom ostavilo samo uspomene da je ispod površine vode nekada postojao život. Ovo jezero do nedavno je čuvalo zaboravljeni manastir Dragović koji je žrtvovan zbog izgradnje hidroelektrane.
Hrvatski Dnevnik preneo je informaciju da se površina jezera Peruća sve više spušta, da je voda sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << potopljen pre više od 60 godina. Iz vode su izvirili i delovi zidina starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane bio potopljen. Gospođa Mara bila je devojčica kada su im potopili kuću.
– Prekrasno, one njive, polja, kukuruzi, cveće na prozorima, ono sve lepo – prisetila se Mara Bešlić u izjavi za Dnevnik.
Novi manastir sazidan je daleko iznad površine jezera, da bi 1995. godine bio opustošen, a navodno je do početka dvehiljaditih godina služio i kao štala.
Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina posle legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod, prenosi Mondo.
Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira, pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.
Selo Dragović i manastir na slici su potopljeni, kada je izgrađena hidroelektrana i brana Peruća, te stvoreno veštačko jezero.
Za vreme rata je minirana jedna od prevodnica i voda je iscurela, te se manastir ponovo pojavio iz vode.
Za Filmske Novosti snimao dokumentarac o tome. pic.twitter.com/phhCrf7zDo
— Oki Odonomad (@OdonomadOki) December 30, 2020

Ivan Bosiljčić sa ruskim monahinjama okopava manastirske bašte i traga za mudrošću

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.