Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište mladih ostaje u Sokolskom domu bar još osam meseci

Pozorište mladih ostaće u zgradi Sokolskog doma još osam meseci, budući da je Grad prihvatio da plati novu cenu zakupa.

Kako za 021 kaže direktor pozorišta Mihajlo Nestorović, zakup će najverovatnije biti produžen do kraja godine, ali se još uvek ne zna šta će biti trajno rešenje za ovu ustanovu.

"Mi smo tek završili ovu fazu pregovora sa Sokolskim društvom, što je nama bilo glavno da nakon tog famoznog rešenja o iseljenju rešimo naš stambeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << status, tako da smo ga mi za sada rešili ovako, odnosno premostili. A šta znači za stalno, tu postoje razne opcije koje ćemo u narednom periodu da razmotrimo", objašnjava Nestorović.

On dodaje da je stav kuće koju zastupa da ne žele da izađu iz zgrade u kojoj rade već devedeset godina. Ipak, dodaje da je upitan rad pozorišta u trenutnim uslovima.

"Malo ljudi zna da mi nemamo naš krov nad glavom. Ne znaju u kakvim uslovima radimo. Često nas kritikuju zbog loših sedišta, nebezbednog stepeništa i slično. Taj prostor zahteva veliko renoviranje i pravljenje nove dvorane sa svim prostorima koji su neophodni za funkcionisanje jednog pravog pozorišta", navodi Nestorović.

Nestorović navodi i da bi voleo da u što skorije vreme počne rekonstrukcija pozorišta, ako će u njemu ostati. Ipak, ocenjuje da postoje određene administrativne začkoljice koje ih u tome sprečavaju.

"Vi kad niste vlasnik nečega ne možete da imate investiciono održavanje u budžetskom poslovanju. Znači Grad ili bilo koja institucija ne može da nam da pare da renoviramo nešto što nije naše. Jedno od rešenja bio bi i zakup na 99 godina. U tom slučaju bi se prostorije mogle smatrati našim vlasništvom i računati u budžetu, ne formalno, ali dovoljno da se dobije dozvola za renoviranje", navodi on i ističe da je ubeđen da će na neki način do 2021. godine uspeti da srede pozorište.

Izgradnju novog pozorišta ne vidi kao realnu opciju, budući da je za takve kapitalne investicije potrebno pet i više godina.

I predsednik Sokolskog društva Miroslav Kovačev potvrdio je za 021 da je do dogovora došlo. On je optimističniji od Nestorovića i veruje da će ugovor biti produžen na bar još pet godina.

Kovačev ocenjuje da je problem bio pre svega administrativne prirode jer budžetom grada za 2019. godinu nisu planirana. Nakon ovog ugovora na osam meseci, biće ponovo aneksiran do kraja godine, nakon čega se Kovačev nada da će zakup biti dugotrajniji, odnosno na pet godina.

"Na sastanku sa upravnikom pozorišta i predstavnicima gradske vlasti predočeno je koja sve finansijska opterećenja Sokolsko društvo ima u smislu poreza na imovinu. Suštinski, Sokolsko društvo je izašlo u susret da se ta sredstva od zakupa, nakon što se oduzmu naši troškovi oko poreza i održavanja, ulože u obnovu dela prostora koji oni koriste", objašnjava Kovačev.

S druge strane, direktor pozorišta Nestorović komentarišući ovu izjavu predsednika Sokolskog društva, kaže za 021 da ga raduje dobra volja Sokolskog društva da ne profitira na pozorištu već da u njega ulaže, ali da su ta sredstva svakako mala kada se uporede sa realnim potrebama ustanove.

Podsetimo, krajem prošle godine Pozorište mladih dobilo je obaveštenje da će do kraja februara morati da se iseli iz prostorija u Sokolskom domu, jer Grad nije pristao na povećanje kirije od oko 50 odsto, na kojem je insistiralo Sokolsko društvo "Vojvodina", kao vlasnik zgrade (opširnije OVDE). Inače, Sokolsko društvo "Vojvodina" ponovo je postalo vlasnik Sokolskog doma i parcele na kojoj je izgrađena. Sedam godina ranije, Sokolski dom je prenet u evidenciju "Poslovnog prostora", što je podrazumevalo da Društvo kao korisnik od tog trenutka plaća zakup. Pozorište mladih je 1932. godine osnovano kao Lutkarsko pozorište, i to pri Sokolskom društvu. Nastalo je iz Sokolske sekcije lutkara, formirane pre ravno devet decenija, uz veliku podršku ondašnjih starešina Društva, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.