Pozivi na vojne vežbe ne zaobilaze ni žene

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivi na vojne vežbe ne zaobilaze ni žene

Sistem odbrane sada ima više novca, pa je ove godine moguće organizovati vojnu obuku u većem obimu.

Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Ova rečenica, koju je Ministarstvo odbrane navelo na kraju saopštenja o obuci vezista iz rezervnog sastava u Gornjem Milanovcu, najavila je nastavak učestalog pozivanja na obuku nekadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vojnika, a danas rezervista.

Vojni poziv u poštanskom sandučetu kao da i dalje izaziva loše asocijacije u kolektivnoj svesti, iako je od poslednjeg rata prošlo 18 godina. A tih devedesetih godina prošlog veka poziv na vojnu vežbu zaista je mogao značiti i odlazak u rat. Aktuelno pozivanje rezervista postalo je tema medija i rasprava na društvenim mrežama, možda i zato što se trenutno obuka bivših vojnika u značajnoj meri sprovodi u Beogradu, gde zbivanja uvek lakše privuku pažnju javnosti.

"Pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom. Reč je o planskoj aktivnosti, jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca izdvojenog za ovu namenu pa je posle dužeg pa je posle dužeg niza godina moguće organizovati vojne vežbe u nešto u većem obimu", ističe za "Politiku" kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Novina je što se danas "u rezervu" pozivaju i žene, one koje su kao i svi rezervisti koji se pozivaju na vežbe prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

Važno je znati da se pozivi na vojnu vežbu moraju dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe, a izostanak sa vežbe mora se opravdati najkasnije osam dana pre vežbe i to lično sa predstavnikom vojnoteritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka.

Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak su zdrastveni, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu. Za neopravdan izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Zanimljivo je i da se generacije muškaraca koje je zahvatilo ukidanje obaveze služenja vojnog roka, uvode u spiskove rezervnog sastava, sa napunjenih 30 godina, te i oni mogu biti pozivani na vežbe, pre svega civilne zaštite u koju su svrstani i oni koji su "civilno" služili vojni rok.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.