Povezivanje samouprava Vojvodine i Štajerske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2010, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povezivanje samouprava Vojvodine i Štajerske

NOVI SAD -

U Novom Sadu završena je prezentacija austrijske pokrajine Štajerske, čiji su predstavnici tokom dva dana prikazali dostignuća te regije u oblastima državne administracije, privrede i obrazovanja, ali i ponudili mogućnosti za uspostavljanje bolje međuregionalne saradnje.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik Parlamenta Štajerske Kurt Fleker ocenili su da pored uspostavljanja političkog, privrednog i parlamentarnog partnerstva, postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogo otvorenog prostora za povezivanja na obostranu korist.

Egereši je kazao da su Vojvodina i Štajerska uspele da protokolarnu saradnju pretvore u prijateljske i partnerske odnose, uz konkretne planove.

"Osnov za evropske integracije naše zemlje, kao i za evropeizaciju naše pokrajine, jeste da učimo od razvijenih zemalja, regija i pokrajina poput Štejerske. I Srbiji i Vojvodini su potrebni prijatelji u Evropi, a Štajerska to sigurno jeste", rekao je Egereši.

Dodao je da je na sastanku sa predsednikom Parlamenta Štajerske inicirana razmena iskustava u oblastima finansija, proizvodnje energije iz biomase, zdravstva i socijalne politike, i proširenje univerzitetske saradnje.

"Dugoročno gledano najvažniji oblik saradnje Vojvodine i Štajerske trebalo bi da budu obrazovanje i povezivanje mladih. Dakle, sve vrste kooperacije između nadležnih obrazovnih institucija, fakulteta, univerziteta, udruženja, nevladinih organizacija", rekao je Egereši.

Kurt Fleker, predsednik Parlamenta Pokrajine Štrajerske u Austriji, napomenuo je da su takve posete od obostranog interesa, i da je veoma bitno da kroz lične primere učimo jedni od drugih.

Kako su Vojvodini potrebni prijatelji u Evropi, jedan od najvažnijih oblika saradnje sa Štajerskom odnosi se na sektor obrazovanja i povezivanja mladih, što će se konkretno ogledati kroz razmenu studenata, to jest njihov boravak u Gracu ali i u predstavništvu Štajerske u EU u Briselu.

Sem toga što će mladi iz Štajerske biti gosti ovogodišnjeg Kampa tolerancije u Bačkoj Topoli, saradnja sa tom pokrajinom mogla bi da se ostvari i kroz partnerstvo lokalnih samouprava, ili povezivanjem malih i srednjih preduzeća, o čemu će se detaljnije razgovarati tokom posete vojvođanske delegacije Gracu, koja je planirana za jun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.