Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošnja vode u Novom Sadu povećana za trećinu, u "Vodovodu" apeluju na racionalno trošenje

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema povećana je za 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu, navode u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Kako navode u ovom preduzeću, ranijih godina se nije dešavalo da u tako kratkom periodu i praktično na početku leta dođe do povećanja potrošnje.

Kako se dalje ističe, "Vodovod i kanalizacija" je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta i ljudi, obezbedi dovoljno vode za sve potrošače u Novom Sadu i prigradskim naseljima.

"Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode", navode u ovom JKP.

"Vodovod" navodi da ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove.

"Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog Vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takođe, molimo građane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode", kažu u "Vodovodu".

Dalje se ističe da veliki problem predstavlja i nelegalno priključivanje na legalno sagrađenu vodovodnu mrežu.

"Novi Sad godinama unazad ima veliki problem sa nelegalnim priključcima i svake godine naše stručne službe evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Svi oni građani, koji na takav način pokušaju da se priključe, suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer je krađa vode krivično delo", navodi se.

"Vodovod" poziva građane da takve slučajeve prijave kako ne bi trpeli zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Potrošnja vode u Novom Sadu povećana za 30 odsto

Izvor: NoviSad.com, 19.Jun.2019

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema povećana je za 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu, saopšteno je iz JKP "Vodovod i kanalizacija"..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.