Izvor: Luftika.rs, 26.Jun.2020, 17:01

Potpuna zabrana izgradnje MHE na čitavoj teritoriji BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Deklaraciju o zaštiti reka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na celoj teritoriji tog entiteta BiH, piše National Geographic.
Ovim zaključkom je Vladi FBiH dat rok od tri meseca da izvrši analizu i predloži izmene u zakonodavstvu, što će omogućiti sprovođenje ove zabrane u praksi, prenela je televizija BN.
Usvojeni zaključak je baziran na preporukama Deklaracije o zaštiti reka Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE, navodi se u informaciji.Ekološki aktivisti širom bivše Jugoslavije pokušavaju da zaustave gradnju ovih postrojenja, poručujući da ona bitno i presudno negativno utiči na ekosisteme.
U Beogradu je do sada održano nekoliko ekoloških protesta zbog gradnje MHE, a širom Srbije već nekoliko godina unazad traje borba meštana pojedinih područja u Srbiji, ali i građanskih organizacija zbog gradnje mini-hidroelektrana, pogotovo u onim delovima koji su zakonom zaštićeni kao prirodna dobra.
Jedno od takvih područja je i Stara planina, a u mestu Topli Do bilo je i sukoba meštana i investitora ovog postrojenja, da bi potom investitor Dragan Josić saopštio da odustaje od planirane MHE. I u drugim mestima je bilo incidenata, a najviše u selu Rakita u opštini Babušnica.
Predstavnici organizacije Odbranimo reke Stare planine imali su sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji im je obećao da će se pozabaviti ovim problemom, najavljeno je i da će biti doneta uredba o zabrani gradnje MHE u zaštićenim područjima, što je i stav Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Međutim, ništa se od toga nije dogodilo.
Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja! Bez odlaganja zabraniti izgradnju MHE

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.